EmekGüncel

Üretici köylülerin kredi borcu 186 milyar TL’yi aştı

Köylülerin bankalara kredi borcu, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 33,2 oranında arttı.

Girdi maliyetlerindeki artış ve tarım ürünlerindeki enflasyon üretici köylülerin borç sarmalına girmesine neden olurken, BDDK verileri de bankalara olan borcun 186.9 milyar TL’ye yükseldiğini ortaya koydu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, üretici köylülerin bankalara olan kredi borcu Mart 2022’de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 33,2 oranında artarak 186.9 milyar TL’ye yükseldi.  Çiftçilerin, yılın ilk çeyreğinde bankalara olan borcundaki artış ise 13,9 milyar TL oldu.

BDDK verilerine göre Mart 2022’de üretici köylülerin takipteki kredi miktarı bir önceki aya göre yüzde 4, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 16,3 oranında azalarak 4 milyar TL’ye geriledi. Ancak ziraat odalarına göre, çiftçilerin borcunu kapatmak için kullandığı yeni kredilerin de takibe düşmesi ihtimali yüksek.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, takipteki kredi miktarının azalmasının “borcu borçla döndürme kısır döngüsünün devamı” anlamına geldiğini, çiftçilerin yakın gelecekte yeni borçlarının da takibe gireceğini ve ipotek edilen arazilerine bankalarca el konulma işleminin hızlanacağına işaret etti.

Girdi maliyetlerinin etkisi

Öte yandan, köylünün borçluluğunda etkili olan nedenlerden bir diğeri de, tarımsal üretimde kullanılan girdi maliyetlerindeki durdurulamayan artışlar olduğu belirtiliyor. Çiftçi, üretime devam edebilmek için gerekli girdiyi de çoğunlukla borçlanarak ediniyor.

Üretici köylü enflasyonu rekor kırdı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, son dönemde çiftçinin enflasyonunun neredeyse her ay rekor seviyelere ulaştığını ortaya koymuştu. TÜİK’in son açıkladığı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerine göre, çiftçinin enflasyonu Mart 2022’de aylık bazda yüzde 12,02, yıllık bazda ise yüzde 84,11 artarak rekor kırmıştı.

Ocak 2022’de yıllık yüzde 52 artarak 11 yıllık endeks tarihinin rekorunu kıran Tarım-ÜFE, şubat ayında da yıllık 68,49 artışla rekor tazelemişti. Yine TÜİK verileri, tarımsal girdi fiyatlarının da şubatta yıllık yüzde 80,99, aylık yüzde 16,69 artarak aylık ve yıllık bazda rekor kırdığını ortaya koymuştu.

Maliyetlerdeki en yüksek artış, yüzde 138,11 ile gübrede, yüzde 121,77 ile de enerjide görülmüştü.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu