Güncel

Hrant Dink davasında karar açıklandı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katledilmesine ilişkin davada karar açıklandı.

Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu, 13’ü firari 76 sanığın yargılandığı davada gazeteci Ercan Gün ”silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, Ekrem Dumanlı, Adem Yavuz Arslan’ın da bulunduğu 13 firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi. Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’la ilgili “kamu görevlisinin görevi ihmal suçu”ndan zaman aşımı nedeniyle “düşme kararı” verildi.

Tutuksuz sanıklar eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun hakkındaki dava dosyasının zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

Eski İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli astsubay Yavuz Karakaya, “Anayasayı ihlal”den müebbet hapis ve “kasten öldürmeye yardım” suçundan 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Eski polis memuru Muhittin Zenit’e üç suçtan beraat verilirken  görevi ihmal suçu ise zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.

Eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Eski asker Muharrem Demirkale, 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Eski emniyet müdürü Ramazan Akyürek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Tutuklu 6 sanığın tutukluluğunun hükmen devamına karar verildi. Gazi Günay, Yavuz Karakaya, Osman Gülbel, Hasan Durmuşoğlu, Özkan Mumcu, Faruk Sarı’nın hükmen tutukluluğuna karar verildi. Ali Öz’ün hüküm kesinleşinceye kadar adli kontrolünün devamına karar verildi.

Davanın avukatları karara itiraz edecek

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin görülen karar duruşması sonrası adliye önünde açıklama yapıldı.

Dink’in avukatı ve arkadaşları adına konuşan avukat Hakan Bakırcıoğlu, davanın kapsamının ve sınırlarının belirlenmiş olduğunu ifade etti. Cinayete giden süreçte yaşananların etkili bir şekilde soruşturulmadığını belirten Bakırcıoğlu, “Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından cinayete iştirak eden devlet görevlilerinin önemli bir bölümüne iddianame düzenlenmemiştir. Soruşturma da cinayete kimin karar verdiği ve hangi süreçlerden geçirilerek cinayetin hayata geçirildiği somut olarak açığa çıkarılamamıştır” dedi.

Bugün verilen kararın önemli ölçüde hatalar içeren bir karar olduğunun altını çizen Bakırcıoğlu, “Bugün verilen karar Dink cinayetinin tüm yönlerini açığa çıkarmayan ve sorumlular hakkında hüküm kurmayan bir karardır. Elbette biz bu karara itiraz edeceğiz. Elbette ki bu kararın bozulması ve yargılamanın hakkı ile yapılması için sonuna kadar süreci zorlayacağız. Bu karar bozulacaktır. Bu karar cinayette sorumluluğu olan ve delillerle açığa çıkmış olan birçok kişinin hatalı şekilde beraatı ile sonuçlanmış bir karardır” diye konuştu.
Ardından söz alan Hrant’ın arkadaşlarından Bülent Aydın, davanın cinayet üstündeki karanlık perdeyi kaldırmadığını vurgulayarak, “Dink cinayetine karar verenler, bu süreci işletenler ortaya çıkmalıdır. Öldür diyenler yargılanmalıdır. Hrant için adalet gerçekleşmelidir. Bu nedenle bu kararla adalet mücadelesi sona ermedi. Belki yeni bir aşamasına geçti. Biz bitti demeden bu dava bitmez” diye konuştu.
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvard Danzikyan da kararda gerçek sorumluların açığa çıkarılmadığını ifade etti ve “Adalet mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF)Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise gerçek sorumluların açığa çıkmadığını vurgulayarak, adalet mücadelesinin takipçisi olacaklarını dile getirdi.
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu