Emek

Şişecam grevine “yasak”

H. Merkezi: AKP grev hakkını erteleme adı altında bir grevi daha yasakladı. 24 Mayıs’ta 9 fabrikada grev kararı alan Şişecam’a bağlı Kristal-İş üyesi işçilerin çıkacağı genel grev, Bakanlar Kurulu kararıyla “milli güvenliği bozucu” gerekçesiyle iki ay süreyle ertelendi.

Mayıs’ta katıldığı TÜSİAD toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “OHAL endişenizi anlamıyorum” diyerek sermaye için her türlü kolaylığı sağladıklarını söylerken, grev konusunda da patronların imdadına yine AKP yetişti. AKP dönemiyle birlikte artan “grev yasağı” 24 Mayıs’ta 9 fabrikada grev kararı alan Şişecam için de uygulamaya sokularak greve “erteleme” getirildi. Şişecam’a bağlı Kristal-İş üyesi işçilerin çıkacağı genel grev, Bakanlar Kurulu kararıyla “milli güvenliği bozucu” gerekçesiyle iki ay süreyle ertelendi.

 

Karar 9 fabrikayı kapsıyor

Sendika ile patronlar arasında 12 Aralık 2016 tarihinden bu yana süren toplu sözleşme görüşmeleri, uzlaşmazlıkla sonuçlanmış ve sendika 8 Mayıs günü yaptığı toplantı sonrasında 24 Mayıs tarihinde greve çıkma kararı alındığını duyurmuştu. Resmi Gazete’nin önceki sayısında yer alan Bakanlar Kurulu kararında, “Bazı işyerlerinde Kristal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararının nitelikte görüldüğünden ertelenmesi hakkındaki kararın yürürlüğe konması, Bakanlar Kurulu’nca 16.05.2017 tarihinde kararlaştırılmıştır” denildi. Erteleme kararı, Trakya Cam San. A.Ş. Paşabahçe Cam San. ve Tic. A.Ş. Anadolu Cam San. A.Ş.; Cam Elyaf San. A.Ş.; Anadolu Cam Yenişehir San. A.Ş; Trakya Yenişehir Cam San. A.Ş. ve Şişecam Otomotiv A.Ş ile bunlara bağlı işyerlerini kapsıyor.

 

Amaç patrona destek

Kâr ve büyüme rekorları açıklayan patronun saat ücretlerine 1.12 lira dayattığına dikkat çeken işçiler, grev yasağıyla patrona destek verildiğini söyledi. Grev yasaklarıyla toplu pazarlık haklarının ellerinden alındığını dile getiren işçiler, Petrol-İş üyesi TÜPRAŞ işçilerinin ve grevleri yasaklanan EMİS kapsamındaki metal fabrikalarında çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin, fiili mücadele ve iş bırakmalarla elde ettiği kazanımları hatırlatarak sendikaların Kristal-İş’ten kararlı tutum beklediklerini söyledi.

 

Daha önce de ertelendi

Sendikanın 2003 ve 2014 yılında aldığı grev kararı da aynı gerekçeyle, hukuka aykırı olarak ertelenmişti. 2014 yılında, sendikanın Danıştay ve Anayasa Mahkemesi nezdinde ki girişimleri sonuçsuz kalınca, bunun üzerine Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) başvurulmuş, ILO başvuruyu kabul edilebilir bularak işleme koymuştu.

 

Grev hakkı ortadan kaldırılıyor

Şişecam grevinin ertelenmesini değerlendiren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Koordinatörü M. Hakan Koçak, grev yasaklamaların OHAL’den önce de olduğunu ancak OHAL ile birlikte bu durumun daha rahat hale geldiğini söyledi. 15 Temmuz’dan sonra üç önemli grevin yasaklandığını hatırlatan Koçak, AKP döneminde grev hakkının fiilen ortadan kaldırıldığını söyledi. Koçak 15 yıldır erteleme ve yasaklarla Anayasa’da yer alan grev hakkının ortadan kaldırıldığını söyledi.

 

Güçlü bir ses çıkarmalıyız

DİSK Gıda-İş, yaptığı yazılı açıklama ile Şişecam grevinin ertelenmesine tepki gösterdi. “Grev yasağı kabul edilemez” denilen açıklamada, “OHAL koşullarının arkasına alan sermaye ve onun hükümetine karşı; işkolu, sendika ve konfederasyon ayrımı yapmadan grev yasaklarına karşı birleşik mücadelenin ayaklarını yerelden kurarak, haklarımızı savunmak ve yeni haklar kazanmak için birleşmeliyiz. Cam işçilerinin grev yasağına karşı güçlü bir ses çıkarmak, ancak yerelde birleşik bir mücadeleyi örebildiğimiz oranda mümkün olacaktır” denildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu