GüncelManşet

Şişecam işçileri; üretmek istiyoruz

Şişecam Sanayi işçilerinin işten atmasıyla birlikte işçilerde direnişe geçtiler. İşçilerin ailelerinin de eşlik ettiği direniş Şişecam’ın Anadolu Cam Sanayi Topkapı Fabrikası önünde sürüyor. Yeni yıla fabrika önünde giren işçilerin talepleri net direnişleri kararlı.

Kentsel dönüşümle birlikte Davutpaşa’da bulunan fabrika binasının yıkılması kararı alındı. Bunun üzerine Eskişehir’e yeni bir fabrika açan Şişecam, 444’ü Kristal-İş üyesi olan 572 işçiyi işten attı. İşten atılan işçiler 29 Aralık 2012’de direnişe geçti ve fabrika önünde beklemeye başladılar.

Burada çalışan işçiler ortalama, 18 yılını bu fabrikaya vermişler. Kimisinin eli, kimisinin vücudu yanmış. Kimisinin gözleri kırışmış, kimisi de bel fıtığı olmuş. Burada yaşlanmış birçoğu 60 yaşının üzerinde işçiler var.  “Şişecam’ı biz büyüttük, bizim ellerimizde dünya devi oldu” diyorlar ve ekliyorlar; “çocuğumuz gibi büyüttüğümüz bu fabrikanın sahipleri şimdi bizi işten atıyor, oysa bizim istediğimiz sadece üretmek, hakkımız olanı almak.”

Patron fabrikayı Eskişehir’e taşıma kararı almış, 11 fabrikası olmasına rağmen bu işçileri yerleştirecek bir yer bulamamış olmalı ki “bugün ne haliniz varsa görün” diyebiliyor.

İşçiler bu kadar kötümser ve karamsar değil “biz üretmek istiyoruz diyorlar” ve “11 fabrikadan herhangi bir yere bizi yerleştir” diyorlar. Ancak patron “seçerek bir kısmınızı asgari ücret maaşla alırım” diyor. “Bu bizi bölmektir, tüm haklarımızla ve tüm işçiler hep birlikte işbaşı yaparız”  deyip direnişe geçiyorlar.

Şişecam işçilerinin direnişi böyle başlıyor. Biz de tarihe düşen bu direnişi takip etmek, okurlarımıza aktarmak ve oradaki süreci anlamak amacıyla işçilerle röportaj yapıyoruz. Yeni yıla direnişle giren Şişecam işçilerinin direnişi ve işçi sınıfının rahatsızlığı gazetemizin 49. sayısında yaptığı “2013 yılı direniş dolu bir yıl olacak gibi görünüyor” belirlemesini şimdiden doğruluyor.

İşçilerle;direniş, fabrika ve işçilerin işten atılması üzerine konuştuk.

Ahmet Çağran: 23 sene önce Giresun’dan geldim buraya ve ekmeğim için yine her yere giderim. 23 yıldır burada mekanik bölümünde çalışıyorum. Yaptığım işler daha çok bakım ve kaynak işi. Teknik servis gibi yani, her işe koşuyoruz.

İşyeriyle bir sorunumuz yok ancak sorunu fabrikanın taşınma sürecinde işveren çıkardı. Aldığı karar ahlak dışı bir karar. Ben son ay 1482 TL maaş almışım, bana bunun lafını ediyor. Benim kızım şehir dışında üniversitede okuyor. Ailemi bu maaşla zor geçindiriyorum. Şimdi bana gel 700 TL ile çalış diyor. Bu maaşın bana yetmesi mümkün mü?  Ben sadece kızımın okul masraflarına 700 TL ödüyorum.  Biz bu fabrika için çok fedakârlık yaptık. 23 yıldır burada çalışıyorum, bir günüm boş geçmedi. Devamlı benim işim vardı. Son zamanlarda işe insan alınmadı eksik kişi ile çalıştık. 16 saat çalıştığımız günler oldu. Önceden 25 kişi çalışıyorduk şimdi 10 kişiyiz. Diğer 15 kişinin işini hep biz yaptık. Bel fıtığı geçirdim ve hala bunun etkisi sürüyor. Benim bölümümde 10 kişiden 7’si bel fıtığı.

Biz bu fabrika için yıllarımızı vermişiz, alnımızın terini akıtmışız şimdi bizi işten çıkarıyorlar. Biz yeni açılan fabrikaya da geliriz diyoruz ancak son söylediği işçileri seçer götürüm. Böyle yaparak da bizi bölmek istiyorlar. Benim Şişecam’da çalışan arkadaşlarım bunu hak edecek hiçbir şey yapmadı. Biz burada 180.000 ton ürün çıkartıyoruz. Şimdi oraya giderek 300.000 ton ürün çıkarmayı sonra da 600.000 ton ürün çıkarmayı hedefliyormuş. Bu çok büyük bir rakam. Sen dünya devi olacağım, 4-5 misli üretimi artıracağım diyorsun ama gelip bunu yapan işçilerini de işten atıyorsun.

Fabrikayı, Şehircilik kanunu çıkmış o yüzden taşıyormuş ama İstanbul’da başka bir yere de açılabilir. Orada organize sanayi bölgesi var hem teşvik kredisi alacak hem de işçi yetiştiriyorum diye ucuz iş gücü yaratacak. Başka amaçları yok.

Engin Sarıtaş: Fabrika zarar etmiyor hatta daha da fazla kazanıyor. Büyüyor fabrika, dünya devi haline geliyor. Ancak işçiler mağdur ediliyor. Biz bunu hak etmiyoruz. Mevcut haklarımızla işimize gitmek istiyoruz. Bu süreç 2 yıldır tartışılıyor ve sonunda bu noktaya geldi. Bizim istediğimiz şeyler çok abartılı değil biz mevcut haklarımızla çalışmak üretmek istiyoruz.

Onların önerisi de seçerek 700 TL’ye çalıştırmak. Kim kabul eder bunu? Zaten zor geçiniyoruz.

Ahmet uçar: 20 yıldır buradayım ve 20 yıldır sendikalıyım. Şişecam şimdi taşınıyor ama bizi mağdur etmeyebilir. Buraya emeğimizi verdik. Şimdi de Şişecam’dan hakkımızı istiyoruz. Yoksa direnişe devam, direne direne kazanacağız.

Ben bu direnişin kazanacağını büyüyeceğini ve diğer sendikalara, diğer işçilere örnek olacağını düşünüyorum.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu