Manşet

Katliamlar protesto ediliyor

H. Merkezi: Xalepçe Katliamı 24’üncü yıldönümünde Ankara, Hatay, Adana, İstanbul ve İzmir’de yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Xalepçe’de ise yarın yapılacak olan anma törenleri öncesi hazırlıklar sürüyor. 

 

HATAY 

Hatay’da Mustafa Kemal Üniversitesi’ne bağlı Amanos Demokratik Özgür Öğrenci Derneği (ADÖ-DER) öncülüğünde, Xalepçe başta olmak üzere Beyazıt, Gazi, Qamişlo ve Roboski katliamlarını protesto etme amaçlı kampus alanında yürüyüş ve etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinliğe çok sayıda yurtsever, demokrat ve devrimci öğrenci katılırken, askerlerin aldığı önlemler dikkat çekti. Ziraat fakültesi’nin önünde başlayan yürüyüş, 500 metre uzaklıktaki Anfi Tiyatroya kadar sürdü.

Yürüyüşte, “İnsanlık tarihine düşen kara leke, Xalepçe katliamını unutturmayacağız” pankartı ve “Katliamcı devletler katletmeye devam ediyor“, “Beyazıt, Xalepçe, Gazi, Qamişlo, Roboski katliamlarını kınıyoruz”, “Döktüğün kanda boğulacaksın“, “Di dirokê de Rojek reş”, “Acının derinleştiği yer Xalepçe” ve “Sessiz kalmak zulme ortak olmaktır” dövizleri açılırken, sık sık “Kurdistan goristan ji bo faşistan“, “Tekoşin, berxwedan, riya me riya şehidan”, “Tarihleri kan, tarihleri katliam“, “Bê Serok jiyan nabe”, “Katil devletler hesap verecek” ve “Xalepçe’yi unutma, unutturma” sloganları atıldı.

Amfi Tiyatro alanında, devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra açıklama yaptı. ADÖ-DER adına açıklama yapan Sevinç Koyuncu, “Bu zihniyetler değişmedikçe ve sorumlular cezalandırılmadıkça, yeni Xalepçelerin, Qamişloların, Beyazıtların, Gazilerin ve Roboskilerin yaşanacağını belirtmek isteriz. Geleceğe katliamlara gebe bir şekilde yaşamaktansa, Rojava direnişi ve serhildanını, mücadelemize örnek alarak, katliamcı zihniyetleri nefretle kınıyoruz. Unutulmasın ki, Saddam’a özenerek Kürtlere şiddet uygulayıp, özgürlük taleplerini bastıracaklarını sananlar, ancak Saddam’ın karikatürü olabileceklerdir. Bu katliamı bir kez daha lanetliyor, her türlü katliamlara rağmen, özgürlük için verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz” dedi.

Açıklamadan sonra, Xalepçe Katliamı’nı canlandıran bir tiyatro oynandı ve etkinliğe son verildi.

 

katliamlar protesto ediliyor2ANKARA 

Ankara Üniversitesi (AÜ) Cebeci Kampusu’nda Xalepçe ve Bayazıt katliamlarında hayatlarını kaybedenler için anma düzenledi. Anmaya devrimci, demokrat ve yurtsever öğrenciler katıldı. Eğitim Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, kampusun girişine kadar yürüdü.

Yürüyüşte, “Xalepçe’de Kürt’tük, Beyazıt’ta öğrenci. Unutmadık hesabını soracağız” pankartı taşındı. Öğrenciler sık sık, “Xalepçeyi unutmadık unutmayacağız“, “16 Mart’ı unutmayacağız”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları attı.

Öğrenciler adına açıklama yapan Filiz Yalçınkaya, 16 Mart’ın katliamcı geleneğin bir aşaması olduğunu belirterek, “16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi’nin etrafı bomba sesleri ile çalkalandı. Bu saldırı sonrası 7 devrimci öğrenci şehit düşerken 50’ye yakın öğrenci ise yaralandı” dedi.

Yalçınkaya, katliamın ardından devletin katliamı yapanları cezalandırmak yerine ödüllendirdiğini ifade etti. Xalepçe’nin unutulmayacak ve unutturulmayacak bir katliam olduğunu dile getiren Yalçınkaya, “Irak ve İran arasındaki bir kent olan Xalepçe’de 16 Mart 1988’de eşine az rastlanan bir katliam gerçekleştirdi. Saddam Hüseyin’in kimyasal silahları 5 bin Kürt’ün ölümüne 7 bin kişinin yaralanmasına neden oldu. Katliamın etkisi ise aradan geçen yıllara rağmen devam etti” diye konuştu.

Katliamcılardan hesap soracaklarını ifade eden Yalçınkaya, er ya da geç halka zehir kusan bu sistemi yerle bir edeceklerini söyledi. Açıklamanın ardından Eğitim Fakültesi’nin kantininde Xalepçe ve Beyazıt katliamını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. 

 

katliamlar protesto ediliyor3ADANA 

BDP Ceyhan İlçe Örgütü tarafından Xalepçe Katliamı’nın yıldönümü dolayısıyla Küçük Kırım Mahallesi Orhan Kemal Bulvarı’nda basın açıklaması yapıldı. BDP Ceyhan İlçe Başkanı Seyfettin Aydemir, ilçe yöneticileri ve çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada, “Em komkuji ya Halepçê şermizardıkın, Xalepçe katliamını kınıyoruz” pankartı açıldı.

Kürt halkının tarih boyunca karşılaştığı “vahşet” ile 16 Mart 1988 yılında bir kez daha karşılaştığını belirten BDP Ceyhan İlçe Başkanı Seyfettin Aydemir, “Xalepçe kentinde savunmasız Müslüman Kürt halkına; zalim ve gaddar acımasızlığıyla ün yapan Saddam’ın emriyle yapılan bu katliam, Hiroşima ve Nagazaki’den sonra insanlık adına vahşet içerikli en büyük insanlık suçudur. Ortadoğu’da çok ciddi toplumsal devrimlerin yaşandığı ve özgürlük taleplerinin dile getirildiği şu günlerde, tarihten ders çıkarılmalı ve yeni Xalepçelerin, Roboskilerin yaşanmaması için toplumun duyarlı kesimleri işbirliği yapmalıdır” dedi.

Açıklama, “Şehîd namirin” sloganıyla bitirildi. 

 

İZMİR 

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devrimci Yurtsever Gençlik (DYG) üyeleri, Xalepçe, Gazi, Beyazıt ve Qamişlo katliamlarını protesto etmek amacıyla kampus alanı içerisinde yürüyüş düzenledi. Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşte, “Xalepçe, Gazi, Beyazıt ve Qamişlo katliamlarını kınıyoruz” pankartı taşınarak sık sık, “Biji Serok Apo“, “Kurdistan Goristan ji bo Faşistan” sloganları atıldı.

Katliamda yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından açıklamayı yapan Emin Aslan, iktidarın kendine muhalif bütün toplumsal dinamikleri kontrol altına alabilmek için toplum üzerinde kanlı politikalar izlediğine dikkat çekerek, “Buna karşın tarih ezilenlerin direnişine tanıklık etmiştir. Devlet bu koşulsuz itaate karşı gelen toplumu ölüme mahkum etmiş ve katliam kültürünü devreye sokmuştur. Mart ayı en vahşi katliamlara sahne olmuştur. Bunun örneklerini Xalepçe’de, Qamişlo’da, Beyazıt’ta ve Gazi’de gördük” dedi.

Roboski katliamına değinen Aslan, “Şüphesiz biliyoruz ki, Roboski Katliamı Xalepçe’nin, Beyazıt ve Gazi’deki katliamların devamıdır. Bu katliamların hesabı sorulmadığı için devlet yeni katliam zeminleri yaratıyor. Biz Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki Demokratik Yurtsever Gençlik olarak bu katliam kültürüne karşı sesimizi daha da yükselterek bu katliamları nefretle kınıyor ve bu katliamların hesabını sorma, şehitleri mücadelemizde yaşatma sözü veriyoruz” diye belirtti. 

 

katliamlar protesto ediliyor4İSTANBUL

Bilgi Üniversitesi’nde okuyan Kürt öğrenciler, 16 Mart 1988 tarihinde Xalepçe’de kimyasal silahlarla 5 bin Kürt’ün katledilmesini protesto etmek için üniversitenin Santral Kampüsü’nde basın açıklaması yaptı.

Öğrenciler, üzerinde katliamda katledilen çocukların fotoğrafı ile İngilizce ve Kürtçe “Em komkujiya Helepçeyê jibir nakin” yazılı siyah tişörtler giydi. Basın açıklamasının Kürtçesini Hişyar Aydın, Türkçesini ise Göknur Aslantepe okudu.

Xalepçe katliamının, insanlık tarihinin en kara günlerinden biri olduğunun belirtildiği açıklamada, katliamda 5 bin Kürt’ün yaşamını yitirdiği, binlercesinin sakatlandığı ve 10 binlercesinin ise yerinden, yurdundan göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Açıklamada, katliamın üzerinden yıllar geçmesine rağmen katliamın psikolojik, maddi ve manevi etkilerinin devam ettiği vurgulandı.

Xalepçelilerin yaralarının hala sarılmadığının vurgulandığı açıklamada, Xalepçe katliamının sorumluları kınanarak, “Onları tarihin çöplüğüne ve insanlığın vicdanına havale ediyoruz” denildi. Elinde güç bulunduran iktidarlara seslenilen açıklamada, “Katliamı tercih etmeyin. Bütün farklılıklarımıza rağmen birlikte yaşamı tercih edin” denildi. 

Açıklamanın ardından öğrenciler, alkışlar eşliğinde katliamı protesto etti. Katliam üzerine bestelenen şarkıları seslendiren öğrenciler, eylemlerini sonlandırdı. (diha)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu