Güncel

Yaz saati uygulaması süreklileşiyor mu?

H. Merkezi: Yaz saati uygulaması bu yıl kış saati uygulamasına geçiş yapılmayacağı duyrularak sürekli hale getirileceğine dair karar alındı.

Resmi gazetede gün ışığından daha fazla yararlanmak gerekçesi ile yaz saati uygulamasının her sene yıl boyu sürdürülmesine ilişkin karar yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 6 Eylül 2016 tarihli ve 24005 sayılı yazısı üzerine, Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’un 2. maddesine ilişkin değişikliği içeriyor.

Saatlerin geri alınmayacağı kararından sonra başta “iş dünyası” olmak üzere pek çok çevre tarafından tartışma yaratmaya başladı.

Kış saati uygulanmamasının sorun yaratacağını belirten “iş dünyası” konuyu mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.

Saatlerinizi geri almayı unutun!

Enerji Bakanlığı’nın birkaç yıldır devam eden yaz saatinin kalıcı olması yönündeki talebi sonunda yürürlüğe girdi. 1973 yılından beri devam eden yaz saati uygulaması sürekli hale getirildi. Dünyanın önemli bir bölümüyle birlikte 30 Ekim’de saatler geri alınmayacak. Uygulama ile gün ışığından daha fazla yararlanılacağı ve enerji tasarrufu sağlanacağı iddia ediliyor. Bu tasarrufun tutarının ise 2,5 milyar TL’ye ulaşabileceği kaydedilirken, Türkiye’nin birçok sektörünün yurtdışı ile çok yakın çalışıyor olması ihracatçıların dikkatini çekiyor

Kimi sermaye çevreleri ise Türkiye’nin ekonomik ilişkilerinin ağırlıklı olarak Avrupa ile olması nedeniyle bu ülkelerle saat farkı kritik önem taşıdığını söylüyor.

Sürekli yaz saati uygulamasıyla kış aylarında Avrupa ile saat farkı 2-3 saate çıkacak. Londra’da saat 09.00 olduğunda Türkiye’de öğle yemeğine çıkılacak. İki ülke arasında mesai çakışması sadece 2-3 saate inecek. Türkiye’de saat 17.00 olduğunda ABD’nin doğu kıyısında mesai yeni başlıyor olacak. Batı kıyılarında fark daha fazla.

Bankacılar, yabancı yatırımcının daha çok işlem yapabilmesi için Borsa İstanbul’da seans saatlerinin değiştirildiğini hatırlatarak şimdi yılın 6 aylık döneminde Londra ile saat farkının 3’e New York ile 9 saate uzayacağına değindi. Bunun bu defa piyasalar için yılın 6 aylık döneminin kış, 6 aylık döneminin de yaz anlamına geleceğine değinen bankacılar, “Londra’da yatırımcı bizim piyasalarımızı saat 11.00’de yakalarken şimdi 12.00’de yakalamaya başlayacak ama New York için bu saat 17.30’u bulacak. Hatta artık FED toplantısı için akşam 21.00’i bekleyen analistler için 22.00 açıklama 22.30 basın toplantısı takibi olacak. Bu uluslararası havale ve EFT işlemlerini de etkileyebilir. Buna karşılık doğu ile iş yapış saatimiz uzayacak ama Doğulu yatırımcı bizim aktif oyuncumuz da değil”  şeklinde başka bir iddia ile tartışmaya girdi.

Bu konuyla ilgili ilk ve en “sert” tepkiyi İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi verdi. Bu konunun tartışılmaya başlandığı günden itibaren sektöre vereceği zararı anlattığını söyleyen Tanrıverdi, bu eleştirilere rağmen alınan karar ile ilgili, Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi Türkiye’nin hem ticaretine hem de imajına zarar verecek  şeklinde yorum yapıyor.

“Avrupa ülkesi olmaktan çıkıyoruz” yorumu!

Türkiye Euro Bölgesi ise Türkiye’nın saat uygulaması ile Ortadoğu ülkesi olacağı iddiası ile “endişelerini” açıklarken Avrupalı görüntülerinin zarar göreceğini iddia etmekte. “Avrupa ile çalışma saatlerimizdeki uyumsuzluk makası daha da açılacak, öğleden önceki mesaiyi tamamen kaybedeceğiz. Araya yemek tatili girecek. Biz ancak saat 14.00’den sonra iş görüşmelerine geçebileceğiz. Örneğin İngiltere’den sabah uçağı ile günübirlik Türkiye’ye gelenler 3 saatlik zaman farkı nedeniyle doğru dürüst iş yapmaya fırsat bulamadan ülkelerine dönmek durumunda kalacaklar. Ayrıca GMT+3 olduğunda Türkiye saat tanımında ve elektronik ortamlarda Ortadoğu ülkesi olarak görünecek. Bir bakıma Avrupa ülkesi olmaktan çıkıp Arap ülkeleri kategorisine dâhil olacağız. Türkiye Avrupa dışı bir ülke olarak kabul edilecek”

 “Bakanlar Kurulu’nun kararı hükümsüz”

yazz saati uygulamasıYaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesine dair tartışmalar sürerken konuyu mahkemeye taşımaya hazırlananlar var.

Türkiye’de saat dilimleri, “Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’un”a göre düzenleniyor. Bu kanunun 2. Maddesi’nde şu ifadeler yer alıyor, “Griniç’e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir

Sürekli yaz saati uygulaması Bakanlar Kurulu kararı ile alındı. Yani kanun değiştirilmenden alındı. Bu kanuna göre Türkiye’nin saat diliminin belirlenmesinde 30. derece esas alınmaktaydı. Bakanlar Kurulu belirli dönemlerde yaz saati uygulamaya yetkili. Ancak son bakanlar kurulu kararı ile 45. derece esas saat dilimi olarak belirlendi. Bazı dernekler bu kararı yargıya taşımaya hazırlanıyor. Bu durumda üst mahkemelerden sürekli yaz saati uygulamasına karşı bir karar çıkması ihtimali bulunuyor.

Yaz saati uygulamasının işçi emekçilere ne getireceğinin ise önümüzdeki günlerde daha net ortaya çıkacak ancak, değişecek bazı uygulamalar şu şekilde,

* Kamudaki erken mesai uygulaması kalıcı hale gelecek. 

• Sabah 08.00’de dersi başlayan ve sabah 07.00’de yola çıkan öğrenciler karanlıkta yollara düşecekler. Kimi illerede mesai başlangıcı hava karanlıkken olacak.

• Güneş Ankara’da 17.30’da, İstanbul’da 18.00’de batacak.

• Havayolu şirketlerinin uçuş saatleri, namaz saatleri ile bazı finansal işlemlere ilişkin saatler yeniden düzenlenecek.

• Türkiye gibi GMT +3’ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler ise Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu