GüncelManşet

Kitap Fuarı; Seher, Nubar, Serdar ve Güzel ile örgütlenme alanı oldu!

Bu sene 36.’sı düzenlenen Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı, İstanbul’da, 4 Kasım tarihinde başladı. Beylikdüzü Fuar alanında gerçekleşen fuara ilgi oldukça yüksekti. OHAL döneminin ardından ikincisi gerçekleşen fuarda genel olarak kitlelerin algısı ve yöneliminde de farklılaşma söz konusuydu denilebilir. Her şeyden önce devrimci, demokrat yayınevlerinin giderek azaldığı bu fuarda dikkatlerden kaçmadı. TÜYAP AŞ’nin stant kiralarında artışa gitmesi, devrimci ve demokrat kesimler açısından katılımları adeta olanaksızlaştırıyor.

Fuarın ilk gününde MHP’li ve BBP’li faşist bir grubun Kırmızı Kedi yayınlarından çıkan ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in hayatını anlatan Asena kitabının yazarına yapılan saldırı ile başladı. Bu saldırının ardından genel kitlenin fuar alanından uzaklaşması söz konusuydu. İlk saldırının ardından salona polis takviyesi yapılırken ikinci bir saldırı daha gerçekleşti. Fuarda gazete dağıtımı gerçekleştirmek isteyen Meydan Gazetesi okuru anarşistlere polis saldırdı. Bu saldırıya direnişleri ile karşılık veren ve yaptıkları çalışmanın demokratik bir hak olduğunu belirten 6 anarşist genç gözaltına alındı. Tüm bu saldırılar eşliğinde fuar alanı sivil ve resmi polislerin cirit attığı, OHAL politikalarının alenen kendini gösterdiği bir meydana dönüştü. Polislerin yoğunluğu ve kalabalık oluşları devrimci, demokrat yayınevlerinin stantlarına katılımı da kuşkusuz etkiledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu hapishaneden yazarak gönderdiği Seher isimli kitap, fuarda oldukça ilgi gördü. Tutsak düştüğü günden bu yana çeşitli sanatsal çalışmaları ile halkla buluşmasını sürdüren Demirtaş’ın bu çalışması kitlenin ilgisine hasıl oldu. Dipnot Yayınları tarafından kitleyle buluşturulan kitap genel kitlenin sadece ilgisine değil eylemine de dönüştü. Fuar alanında Demirtaş’a destek vermek için kitle Seher adlı kitabı bir döviz gibi taşıyarak fuar alanında dolaştı. Sessiz bir yürüyüşe dönüşen eyleme “Seher Eylemi” denildi. Fuarın son günü olan 12 Kasım’da ise kitaba emek veren yazarların Demirtaş yerine katılımları ile Seher imzaya açıldı.

“Gerçekleri ilan ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz”

fotoHer sene olduğu gibi bizler bu sene de fuarda yerimizi aldık. Nisan Yayımcılık olarak açtığımız standımızda yeni çıkan kitaplarımızı kitleyle buluşturduk. Dersim, Tohum ve İbrahim Kaypakkaya’nın makalelerinin, hayatının yer aldığı kitaplarımız yoğun ilgi görürken standımıza okurlarımız ziyarette bulunarak destek mesajlarını ilettiler.

Aynı zamanda fuarda yeni çıkan eserlerimiz “Yüzyılın Öyküsü ve Kemalizm”, ölümsüz devrimci gazeteci ve çevirmen Suzan Zengin’in yarım kalan ve kızı Pınar Uyan tarafından çevirisi tamamlanan “1938-1945 Direnişinden anılar”, “TC Ordusunun tarihsel gelişimi ve rejim içindeki konumu” ile yakın zamanda ölümsüzleşerek aramızdan ayrılan devrim emektarı Serdar Can’ın kitapları ilgi gören yayınlarımızdan oldu. Rojava’da ölümsüzleşen TİKKO Komutanı Nubar Ozanyan’ın mücadelemize kazandırdığı eserlerden olan Şahumyan ve Orjonikidze adlı eserler de Ermeniler tarafından ilgiyle karşılandı.

Fuar süresince yayınevimize Ermeniler de destek ve taziye de bulundular. Özellikle Serdar Can ve Ozanyan şahsında mücadelemizi selamlayan Ermeni dostlarımız dayanışma olarak Aras Yayınevi’nin eserlerini hediye ettiler. Serdar Can’ın cenazesi sonrası ölümsüzleşen kavgamızın güzeli Güzel Ana için ise İHD adına gelen kitle standımızı ziyaret etti. Onlarla da bir dizi politik gelişmeler üzerine sohbet ettik.

Fuar süresince bizler açısından tüm bunların yanı sıra oldukça değerli olan konu ise her yıl fuarlarda standımıza uğrayan kitlenin bu yıl da standımıza gelerek okurumuz olduklarını ve bu konuda kendileri açısından bir değişiklik olmadığını belirtmeleri oldu. Örgütlenme alanına dönüşen standımıza birçok genç de ilgi göstererek sohbet etmeye geldi. Özellikle Cizreli gençlerin ziyareti ve yapılan sohbetler, fuarın bizim açımızdan gerçek değerini ortaya koyan gelişmeler olduğunu belirtmek de fayda var. 

9 günlük kitap fuarının bizleri azim ve kararlılıkla önümüzdeki yıla hazırlayan bir enerjiye dönüştüğünü ifade edelim.

Gelecek yıl yeniden fuarda buluşmak temennisiyle…

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu