Güncel

İstanbul Tabip Odası’ndan Prof. Serap Şimşek Yavuz: Yeni gıda skandalları yaşanmadan bir araya gelmeliyiz

“Yeni gıda skandalları yaşanmadan ilgili meslek odaları, bakanlıklar, üniversiteler başta olmak üzere tüm taraflar bir araya gelmelidir”

İstanbul: Şarbon hastalığı ile ilgili hekimlerin yaptığı açıklamada konuşan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Yeni gıda skandalları yaşanmadan ilgili meslek odaları, bakanlıklar, üniversiteler başta olmak üzere tüm taraflar bir araya gelmelidir” dedi.

Başta Ankara ve İstanbul’da olmak üzere, ithal edilen hayvanlarda şarbon çıkması ve şarbon teşhisiyle birçok kişinin hastanelere tedaviye gitmesine ilişkin İstanbul Tabip Odası (İTO), İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, Cağaloğlu’nda bulunan İTO binasında ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz yaptı. Şarbon hastalığına yakalananlara geçmiş olsun dilekleriyle açıklamaya başlayan Şimşek, hastalıktan korunmanın en önemlilerinin et, süt gibi hayvansal gıdaların çiğ olarak tüketilmesinden kaçınılması gerekildiği belirtti.

Türkiye’de son günlerde görülen insan şarbonu olgularındaki artışın Kurban Bayramı’nda gözlenen hayvan hareketlerinde yaşanan artıştan kaynaklanmasının yüksek ihtimal olduğunu vurgulayan Yavuz, “Özellikle Kurban Bayramı öncesi yüz binlerce hayvan bölge değiştirmiştir. Bu hayvanlarla birlikte bazı bölgelerde görülen hastalıklar diğer bölgelere de taşınmış olabilir. Diğer taraftan Kurban Bayramı için yurt dışından getirilen çok sayıda hayvanın denetiminin de bu yoğunluk içerisinde aksatılması ve özellikle karantina süresi uygulanmadan hayvanların yurda sokulması da diğer muhtemel etkenler olabilir” diye belirtti.

 

“Hayvancılığımızın ölüm fermanı olan hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalatından vazgeçilmelidir”

Yavuz, son olarak şunları söyledi: “Gerek hastalık riskleri gerekse yerli üretime olumsuz etkileri açısından hayvancılığımızın ölüm fermanı olan hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalatından vazgeçilmelidir.”

Açıklama sonrası söz alan İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ise, ülkede hastalıktan kaynaklı büyük bir kaygının olduğunu ifade ederek, hastalığın önemli boyutunun insan, toplum sağlığı boyutu olduğunu belirtti. Hastalığın başka boyunun da olduğunu sözlerine ekleyen Arslan, şunları söyledi:

“Gelecekte bizi etkileyecek ekonomik boyutları da var. Her şeyden önce hayvan sağlığı ve popülasyonu için bir risktir. Bizler hayvan ihracatı yapabilecek potansiyele sahip bir ülkeyiz.

Hem coğrafyamız hem de üretim alışkanlıklarımız buna el veriyor. Geleneklerimiz de hem tarım hem hayvancılık konusunda iyi iş yapabileceğimiz gösteriyor. Ama sürekli olarak hayvan hastalıklarıyla ülkenin adı anıldığı için ülkeler arası ticarette de sıkıntı yaşanıyor. Hayvancılıkla ilgili herhangi bir ihracat yapabilmeniz imkânsız oluyor. Bir ülkenin hayvancılık ekonomisi ne kadar hastalıklarla anılırsa gelecekte o kadar yok oluşa doğru bir gidiş demektir. Bu yüzden bu durum için ölüm fermanı diyebiliriz. Hayvan ithalatı, bu ölüm fermanından bir tanesidir”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu