GüncelManşet

(Rojava’dan izlenimler) Qamışlo’nun ilk radyosu: Radyo Cudi

Rojava’daki mücadeleyi ve gelişen yeni düzeni yakından incelemek ve aktarmak için bölgeye giden Özgür Gelecek muhabirlerimizden aktarımlar:

 

Rojava/Qamışlo: 19 Temmuz 2012’de devrim süreciyle yayın hayatına başlayan Radyo Cudi Rojava’nın ilk radyosu olarak tarihe geçti. Suriye’de halkın ayaklanmasıyla başlayan süreç Kürt halkının, Kürtçe gazete ve TV kanallarıyla basın alanında da yenilikler yapmasına neden oldu.

Büyük zorluklar ambargoyla, TC’nin engellemeleriyle karşı karşı kalsa da Radyo Cudi yayın hayatına devam ediyor. Geçmiş süreçlerinden ve önümüzdeki süreçlerde önlerine koydukları politikaları bizlerle paylaştılar, biz de sizlerle paylaşarak yaptığımız söyleşiyi yayınlıyoruz.

ÖG: Radyo Cudi ne zaman yayın hayatına başladı ve hangi ihtiyaçtan doğdu?

Birhat Cudi: Devrim süreciyle başlayan bir radyoyuz, Rojava’nın gerçek anlamda ilk radyosu. Daha önce Halep ve Büyükşehirler radyo vardı fakat devletin kendi kurduğu radyolardı, muhalif veya halka yönelik radyolar yoktu. Devrimle birlikte radyo alanında da ilk adımın atılmasındaki asıl amaç şuydu; biz radyo kültürünü geliştirmek istiyorduk. Elektrikler kesikti, TV izlenemiyordu. Basın kültürü yoktu. Biz bu kültürün olmamasından dolayı da yayın yapmaya başladık.

– Peki, radyo hayatınıza kaç kişi başladınız, önünüze ne gibi politikalar koydunuz?

– Biz, radyo programcılığına 2 kişi olarak başladık. Daha sonra gençlik örgütü olan yurtsever öğrenci gençliği de bu çalışmalara başladı ve daha sonra yavaş yavaş Afrin’de, Kobanê’de radyolar yayın hayatlarına başladı. Radyo kültürünü geliştirmek istiyorduk ve bunu başardık. Rojava’nın büyük oranda elektrik sorunu var, insanlar elektrik olmasa da bizi dinliyorlar. Rojava’da 10’a yakın radyo açıldı. Diğer adımımız da, bizleri dinleyenleri belli bir düşünceye ulaştırmak, mesela halkların kardeşliği üzerinden daha çok demokratik ulus bakışını geliştirecek yayınlar yapmak istiyoruz.

– Bize yayın akışınızdan bahseder misiniz, hangi programlar var?

Sanatsal, kültürel halkın sorunlarını dile getiren siyasi programlar yapıyoruz. Program dilimiz Kürtçe ama yeni yayın akışımızda Arapça ve Süryanice de yayın yapacağız. Çünkü Cizîre kantonunun 3 temel anadil bunlar bizde her halka seslene bilmek için çok dilli yayın yapacağız.

– Burada kurulan diğer radyolarla iletişiminiz nasıl, yani örgütlü bir şekilde çalışmalar yapıyor musunuz?

– Biz, burada kurulan ilk radyo olduğumuz için yardım isteyenler olunca elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz mesela Amudê’de yeni bir radyo kurulacak en son oradaki arkadaşlarla deneyimimizi paylaştık. Bağımsız radyolarla ortak çalışmalarımız olmuyor ama harekete bağlı radyolarla çalışmalar yürütüyoruz.

– T. Kürdistan’ında bulunan devrimci yurtsever yayın yapan radyolarla deneyim açısından iletişim kurabiliyor musunuz?

– Herhangi bir iletişim kuramıyoruz. Bir ara Mêrdin’de bulunan Radyo Rengin ile iletişime geçmeye çalıştık ama yasal sorunlardan kaynaklı pek bir şey yapamadık. Biz ilk radyomuzu kurduğumuzda ve yayına başladığımızda Nusaybîn’de dileyenlerimiz olduğu için TC frekanslarımızı kesmeye çalıştı, ama başaramadılar. Bizi hala dinliyorlar ve arada buradaki devrimi takip ettiklerine yönelik sürekli bizi olumlayan mektuplar gönderiyorlar.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu