Güncel

24 NİSAN | Rojava Ermenileri Soykırım Anmalarını Yürüyüşle Sonlandırdı

24 Nisan Soykırım anma etkinlikleri çerçevesinde Rojava'da bulunan Ermeniler, birçok etkinliğin ardından 24 Nisan günü için bir anma yürüyüşü gerçekleştirdiler.

Şehit Nubar Ozanyan Ermeni Tugayı ve Nubar Ozanyan Kültür Merkezi’nin düzenlediği anma yürüyüşüne 500’e yakın insan katıldı.

Heseke’nin Nasra semtinde gerçekleşen yürüyüş sabah saatlerinde Baxçeya Serokati önünde başladı. Yürüyüş alanında toplanan kortej önünde soykırımı temsil edenler yer aldı.

Kültür Merkezi ve Tugay bayraklarının yanı sıra yürüyüşte birçok döviz de taşındı. Taşınan dövizlerde 109. yılında Soykırım kurbanları anılırken uluslararası kamuoyuna soykırımın tanınmasına ilişkin talepler de yeraldı. Filistin-Gazze’de yaşanan soykırım lanetlenirken TC devletinin Metina’ya yönelik saldırılarına karşı “Yaşasın Metina direnişi!” sloganı atıldı ve Kürdistan dağlarında yaşanan saldırılar kınandı.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda 109 yıl önce yaşanan Ermeni soykırımı hakkında bilgiler verildi ve bu soykırımın aynı dönemlerde Süryani-Asuri halkına yönelik yapıldığını, bugün bu soykırım politikalarının Kürdistan’da ve Filistin’de devam ettiği vurgulandı. Yürüyüşte Arapça, Ermenice ve Kürtçe sloganlarla “Soykırımlara son!”, “Yaşasın Metina direnişi!”, “Şehid namırın!”, “Ermeni soykırımı tanınsın” vb. sloganlarla yaşanan soykırımlara dikkat çekildi.

Eylemde PYD adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada PYD temsilcisi, Ermenilere uygulanan soykırımı anmanın önemine dikkat çekti ve bugün yaşanan soykırımları hatırlattı. Temsilci “Şehitlerimizi unutmayacağız!” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Anma etkinliğine Şehit Aileleri Birliği de katıldı.

Anma yürüyüşü ve köylerde yapılan anmalar bir ilk…”

Yapılan anma yürüyüşü öncesinde Kültür Merkezi yöneticilerinden Lusin Erdimyan, 24 Nisan anma etkinlikleri için belli bir süredir çalışmaların sürdürüldüğünü, köylerde ve şehirlerde ayrı ayrı etkinlikler ve toplantılar düzenlediklerini ve halkla birlikte bu anma etkinliklerini düzenlediklerini dile getirdi. Erdimyan ayrıca köylerde yapılan anma etkinliklerine değinerek köylerde yapılan etkinliklerin ve 24 Nisan günü gerçekleşen anma yürüyüşünün birer ilk olduklarını vurguladı. Bugüne kadar köylerde bu türden etkinliklerin yapılmadığını dile getiren Erdimyan, özellikle köylerde yaşayan Ermeni halkımızın özellikle bu sürece ilgi gösterdiklerini dile getirdi.

Köylerde yapılan etkinlikler için hazırlanan kültürel çalışmalara değinen Erdimyan, bu çalışmalar içinde de Soykırıma dair bilinçlenmenin geliştiğine değindi.

Lusin Erdimyan, Rojava Ermenilerinin sesi olacağına inandığı Baykar gazetesine dair şunlara değindi: “Baykar gazetesi bugün bizim bilincimizin, anılarımızın bir ifadesi. Aynı zamanda tarihimizin bir simgesidir. Ermenistan dahil dünyanın birçok yerinde Ermeniler hala soykırım tehdidi altında ve müvadeleden başka ellerinde bir şey yok. Bu anlamda Baykar, tıpkı 44 yıl önce olduğu gibi, tıpkı Nubar Yalımlar döneminde olduğu gibi bugün de bir ihtiyaçtır. 24 Nisan sürecinde en önemli kazanımlarımızdan birisi de çıkardığımız Baykar gazetesidir ve devamını elbette getireceğiz.”

Şehirde de önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Erdimyan, sokak sokak dolaşıldığını, insanlarla birebir konuşulduğunu ve özellikle hıristiyan mahallelerinde hazırlık çalışmaları yürüttüklerini belirtti.

 “Askeri Tabur hem cephede hem anmalarda…”

23 Nisan akşamı da Şehit Nubar Ozanyan Ermeni Tugayı Şehitlik alanında askeri tören ile Soykırım kurbanlarını andı. Tugay komutanlarından Hıraç Sasoyan ise Tugay’ın 24 Nisan Soykırım anma sürecine de Kültür Merkezi ile birlikte hazırlandıklarını belirtti. Bu süreçte Tugay’ın cephede yerini almaya devam ettiğini, yanısıra Ermeni halkını 24 Nisan anma sürecine hazırladığını vurguladı ve bu süreçte kendi iç toplantıları ile Soykırım konusunda bir bilinçlenme süreci yaşadıklarını belirtti.

 Rojavalı Ermenilerine yaşatılan ikilem…

Anma yürüyüşününün en önemli yanı ise Müslümanlaştırılmış Ermeniler ile Hıristiyan Ermenilerin birlikte Soykırım kurbanlarını anmaları oldu. Yürüyüş boyunca Ermeni kimliğine yönelik gerçekleşen soykırımın bir sonucu olarak parçalılığın oluştuğu ancak bugün bu parçalılığın birlikteliğe engel olmadığı vurgulandı.

Yürüyüş boyunca taşınan pankartlarda “Ölüm yürüyüşlerinden güçlü bir şekilde haykırmak için geldik; Unutmadık! Hatırlıyoruz ve talep ediyoruz!“, “Şehitlerimizin izini sonuna kadaar takip edeceğiz!” ve “Artsakh’ta yeni bir jenoside hayır!” sloganları taşındı.

 

Kaynak Link: https://www.tkpml.com/rojava-ermenileri-soykirim-anmalarini-yuruyusle-sonlandirdi/?swcfpc=1

 

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu