Güncel

TTB: “Fincancı’nın söyledikleri suç değil”

TTB Merkez Konseyi, Şebnem Korur Fincancı’nın gözaltına alınmasının hukuki zemini olmadığını söyledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Konsey Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın HPG’lilere yönelik kimyasal silah saldırılarına dair yaptığı açıklama nedeniyle gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, 21 Ekim’de TTB Hukuk Bürosu ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile yapılan görüşmelerde, talep edildiği halde Fincancı’nın ifade için gelebileceğinin belirtildiği, bu bilgilendirmeye rağmen başsavcılığın gözaltına alınma sürecini başlattığı ve bu süreci bir gösteriye dönüştürdüğü kaydedildi.

“Fincancı yalnız değildir”

Fincancı’nın gözaltına alınmasının TTB’ye ve yöneticilerine yönelik baskının bir sonucu olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Fincancı, kamuoyuna da yansıyan tartışmalar ve kendisine dönük çirkin saldırılar sonucu bugün gözaltına alınmıştır. Ne bu gözaltının ne de soruşturmanın hukuki zemini vardır, zira hocamızın ifade ettiği hiçbir şey suç unsuru değildir. TTB, bahsi geçen tartışmalara dair düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde gelen eleştirileri dikkatle dinlemekte ve değerlendirmektedir. Ancak bu durum, TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları kabul edeceğimiz anlamına gelmeyecektir. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın, ifadesinin alınıp derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Müstebit iktidarın uygulamalarına karşı, demokrasiyi, barışı, bilimin bağımsızlığını, bilim insanlarının ifade özgürlüğünü ve bunlarla yakından ilişkili halk sağlığını koruma mücadelesini Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya ve TTB’ye sahip çıkarak sürdüreceğiz. Dr. Şebnem Korur Fincancı, yalnız değildir, onurumuzdur!”

13 barodan Fincancı için açıklama

Bu sabah gözaltına alınan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı için 13 baro bir açıklama yaptı. Yayınlanan açıklamalarda serbest bırakılması istendi. Baroların ortak açıklamasında, Fincancı’nın görevden alınması amaçlı yapılan başvurunun ise meslek örgütlerine ve sivil topluma açık bir gözdağı olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada insan hakları savunucusu, hekim ve bilim insanı olan Şebnem Korur Fincancı’nın bir kısım basın yayın organı ve dijital medya platformlarına yansıyan haber ve iddialar üzerine, hekim kimliği ile katılmış olduğu bir televizyon programında iddialara yönelik Minnesota Protokolü kapsamında, etkili bir şekilde araştırma yapılması gerektiğini vurguladığı hatırlatıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin altına imza attığı sözleşme ve belgeler ile bir parçası haline geldiği evrensel insan hakları hukuku, insan hakları savunucularının korunmasını demokratik bir toplumun olmazsa olmaz esaslarından biri olarak kabul eder. Bu belgelerden biri olan Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne göre taraf devletler, bildirgede amaçlanan hakların meşru kullanımı çerçevesinde insan hakları savunucularını şiddet, tehdit, misilleme eylemi, fiili veya hukuksal ayrımcılık, baskı veya diğer keyfi hareketlere karşı korumakla, tüm bu sıralananları suç olarak kabul etmek ve işlem yapmakla yükümlüdürler.

Yargı makamlarının hukuki dayanaktan yoksun, temel hakları ihlal edici ve öngörülemez pratiği yasal güvencelerin de ihlalini beraberinde getirmektedir. Şebnem Korur Fincancı’nın hekimlik ve hak savunuculuğu kimliğiyle değerlendirmelerinin suçlama konusu yapılması ve ceza soruşturmasının yürütülmesi ve gözaltına alınması ifade özgürlüğü ile özgürlük ve güvenlik hakkının keyfi yargı pratiğiyle ihlal edildiğini göstermektedir.”

Açıklamada, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Fincancı’nın görevden alınması amaçlı yaptığı başvuru meslek örgütlerine ve sivil topluma açık bir gözdağı olup kabul edilemez” ifadesi yer aldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu