Kadın

Nepal’de de cinsel şiddete karşı gösteri

Hindistan’da 23 yaşındaki genç bir kadının toplu tecavüze uğradıktan sonra hayatını kaybetmesiyle ülke çapında kadınlara yönelik cinsel suçlara karşı düzenlenen protestoların ardından Nepal, Sri Lanka, Pakistan ve Bangladeş gibi yüksek oranda cinsel suç ve aile içi şiddetin görüldüğü Asya ülkelerinde kadınlar başta olmak üzere insanlar sokaklara döküldü.

Nepal’de 21 yaşındaki bir kadının, polis tarafından tecavüze uğrayıp ölümle tehdit edildiğini ve göçmenlik yetkililerince soyulduğunu dile getirmesi, yüzlerce kişinin Katmandu’daki Baburam’ın konutunun önünde sona eren yürüyüşe katılmasına yol açtı. Yasal reformlar ve kadınlara yönelik davranışların iyileştirilmesi talebinde bulunan göstericiler, Delhi’deki protestolardan ilham aldıklarını söylediler.

Bir ay boyunca eylem yapan Nepal’deki cinsel saldırı karşıtı hareket polisin terörüyle karşı karşıya kaldı. 25 Ocak günü polis, başbakan Baburam’ın konutunun yakınında bulunan yasak bölgeye girmeye çalışmaları üzerine eylemcileri gözaltına aldı. 21 yaşındaki genç kadının polis tarafından parasının çalınması ve tecavüze uğramasının ardından hemen her gün yapılan eylemlere yüzlerce kişi katılıyor. Olayın ardından bir polis memuru ve göçmen büro memuru tutuklanmış, iki göçmen büro çalışanı hakkında da yakalama emri çıkartılmıştı.

Hindistan’da olduğu gibi Nepal’de de kadınlar, tecavüzlere yönelik daha sıkı yasaların çıkartılmasını, kadına yönelik suçlara bakması için özel hızlı mahkemelerin oluşturulmasını talep ediyorlar. Protestocular aynı zamanda bu suçlara karşı açılan soruşturmaların şeffaflaştırılmasını istiyorlar.

Ulusal Kadın Komisyonu, Nepalli kadınların % 15’inden fazlasının hayatları boyunca cinsel saldırının çeşitli biçimlerine maruz kaldığını ifade ediyor.

Nepal’de “eşcinsel kimliği”

Nepal hükümeti, kadın ya da erkek olarak adlandırılmak istemeyen kişilere, “diğer” cinse atıfta bulunan vatandaşlık belgesi verilmesi için harekete geçti. Nepal Yüksek Mahkemesi’nin 2007’de aldığı karar uyarınca atılan adım sonucu ülkede, kendilerini kadın ya da erkek olarak nitelemek istemeyenlere, cinsiyet kısmında “diğer” yazan kimlikler verilecek. Uygulamanın, ülkedeki cinsel azınlıkların, pasaport başvurusunda bulunurken, mülk satın alırken, işe girmeye çalışırken ya da okula kaydolurken karşılaştıkları kimi sıkıntıları azaltabileceği düşünülüyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu