Güncel

ÖGİ gazetecilere dönük saldırıların Ağustos ayı bilançosunu açıkladı

H.Merkezi: Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), gazetecilerin Ağustos ayında maruz kaldığı baskı, sansür, kapatma ve tutuklamalara ilişkin hazırladığı hak ihlallerini raporunu, İHD Amed Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Raporun Kürtçesini ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Türkçesini ise KHK ile kapatılan Gazete Şûjin Editörü Sibel Yükler okudu. Toplantıya çok sayıda gazeteci katılarak destek verdi.

 

Bir ayda 14 gazeteci tutuklandı

Türkiye’de gazetecilere yönelik yaşanan baskılar, hak ihlalleri Ağustos ayında da yoğun bir şekilde devam ettiğini dile getiren Yükler, Ağustos ayında 14 gazetecinin tutuklandığını ifade etti. Dünyada ağır hak ihlalleri yaşanan ülkelerde bile bir yılda yakalanmayan sayıdan çok daha fazla gazeteci Türkiye’de bir ayda yakalandığına dikkat çeken Yükler, dünya liderleri artık Türkiye’de gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleriyle, cezaevindeki gazetecilerin durumlarıyla ilgilenmediğini eleştirdi. Avrupa sadece Türkiye’de tutuklanan kendi vatandaşı olan gazetecilerle ilgilendiğini anlatan Yükler, onların serbest bırakılmaları için diplomatik inisiyatif kullandıklarını söyledi. Yükler, “Bu durum hem sakat ve hem de kabul edilir bir durum değildir. Uluslararası yasalar karşısında gazetecilerin hepsi eşittir. Dolayısıyla çağrılar, telefonlar, diplomatik baskılar Türkiye’de gazetecilere yönelmiş baskıları ortadan kaldırmak için kullanılmalı” dedi.

 

Türkiye’de 180 gazeteci tutuklu

Türkiye’de 180 gazeteci, gazetecilik yaptıkları için cezaevinde olduğunu dile getiren Yükler, bu tablonun iktidar için utanılacak bir durum olarak görülmesi gerektiğini ancak tersine iktidarın bunu başarı olarak gördüğünü söyledi. Yükler, “Buna rağmen biz tekrar ifade edelim; gazetecilik suç değildir ve biz gazeteciyiz. Bizleri yakalamak gazeteciliği ne bitirir ve ne de azaltır; tersine artırır. Bu durum mevcut Türkiye’nin tablosunda da açık ve ortadadır” diye konuştu.

 

Gazetecilere baskı bu ay da değişmedi

Yükler, “Temmuz ayı raporunda ‘tutuklanan gazetecilerin bütününün Kürdistan bağlantılı’ gazeteciler olduğu ifade edilmişti. Bu ay da tablo değişmiyor. ByLock operasyonu çerçevesinde yakalanan gazetecilerin dışında tutuklanan gazeteciler Kürt ve Kürt gazeteciliği ile bağlantılı olanlardır. Kapatılan basın kurumlarının hepsi Kürt basın kurumlarıdır. Türkiye’de tek Kürtçe günlük gazeteye olan tahammülsüzlük bu ay tam dorukta kendini ortaya koymuş ve Kürtçe günlük Rojeva Medya gazetesini kapatmış. Kadın özgürlüğüne ve Kürt kadın gazeteciliğine olan düşmanlık Gazete Şûjin’i ve genel anlamda Kürt basın özgürlüğüne olan tahammülsüzlük ve düşmanlık da dihaber ajansını kapatmış” dedi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Ağustos ayı gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunu şöyle sıraladı:

* 180 gazeteci cezaevinde.

* 30 gazeteci gözaltına alındı.

* 14 gazeteci tutuklandı.

* 2 gazeteci tahliye edildi.

* 4 haber sitesi 14 sefer BTK tarafından engellendi. (5 kez demokrasi, 5 kez sendika.org, 3 kez dihaber ve 1 kez Rojeva Medya)

* 3 basın kuruluşu kapatıldı.

* 14 gazeteci yargılandı.

* 1 gazetecinin pasaportuna el konuldu. Yurt dışı yasağı getirildi.

* Günlük Kürtçe yayın yapan bir gazete yayın hayatına başladı.

* 1 gazeteci öldürüldü. (Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da polis, kafası, kolları ve bacakları kesilmiş halde bulunan cesedin, kayıp İsveçli gazeteci Kim Wall’a ait olduğunu açıkladı.)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu