Dünya

“Politeknik’ten Rojava’ya No Pasaran!”

Yunanistan’da 1967’de askeri darbe ile yönetime el koyan cuntaya karşı halk hareketinin simgesi sayılan 17 Kasım 1973 Politeknik Direnişi’ni anma etkinlikleri bu yıl da geniş ve kitlesel katılımla yapıldı.

Atina: Yunanistan’da 1967’de askeri darbe ile yönetime el koyan cuntaya karşı halk hareketinin simgesi sayılan 17 Kasım 1973 Politeknik Direnişi’ni anma etkinlikleri bu yıl da geniş ve kitlesel katılımla yapıldı.

Politeknik etrafında 15-16-17 Kasım’da stantlar kuruldu. 17 Kasım sabahı da erken saatlerden itibaren ayaklanmanın merkezi Politeknik Üniversitesi’nin avlusundaki anıtı ziyaret ederek çelenk bırakan kitle ardından gruplar halinde ABD Konsolosluğu’na doğru yürüyüşe geçti.

Sendikalar, siyasi partiler ve öğrenci grupları farklı noktalarda ve saatlerde toplanarak ABD Konsolosluğu’na yürüdü. Çok sayıda insanın katıldığı yürüyüşe saat 12:00’de Politeknik’te toplanan Yunanistan Eylem Platformu Türkiye/Kürdistan da pankart ve bayrakları ile katıldı. Yunanca “Politeknik’ten Rojava’ya No Pasaran” yazılı pankart açan Platform, “Bıji berxwedana Rojava”, “Yaşasın Rojava direnişimiz”, “Faşist Erdoğan” vb. sloganlar attı. Eylem akşam saatlerinde ABD Konsolosluğu önünde son buldu.

17 Kasım’da Ne Oldu?

1967 yılında iktidara el koyan Amerikancı askeri cuntanın yönetiminde yaşayan Yunanlılar, 6 yıl sonra Politeknik öğrencilerinin okul işgali ile güne uyandı. 17 Kasım 1973’te Politeknik’i işgal eden öğrenciler kurdukları radyo ile Yunan halkına sesleniyordu.

Burası politeknik… Burası politeknik… Özgür savaşçılar size sesleniyor.. Burası politeknik… Burası politeknik… Dinleyin, çocuklarınız size sesleniyor…

Tanklar okulun demir kapısını kırarak içeri girdi. Radyodan “Silahsızız… Silahsızız… Tek silahımız çıplak göğsümüzdür! Makineli tüfeklerinize göğsümüzü siper ederek direneceğiz! Asker kardeşlerimizin kardeş kanı akıtacaklarına, bize el kaldıracaklarına, bize kurşun sıkacaklarına inanmıyoruz… ” sözleri ile yayın devam ediyordu.

Askerin tanklarla okula girerek ateş açması sonucu resmi rakamlara göre 34 öğrenci katledildi. Kimi kaynaklar ise katledilenlerin daha fazla olduğunu ileriye sürüyor. Bu direniş Yunan halkının cuntayı alaşağı edeceği mücadele tarihinin başlangıç sembolü olarak tarihe geçti.

Cuntanın yıkılmasının ardından her yıl 17 Kasım tarihinde on binlerce insan Politeknik önünde başlayan yürüyüşle ABD Konsolosluğu önüne giderek hem direnişçileri anıyor hem de darbeyi lanetliyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu