Kültür&Sanat

OKUR POSTASI | Faşizm ve Alevi kalmak…

Messam’ı Aleviler ele geçirdi” diyerek hem Alevi düşmanlığını harmanlamış hem de Messam’ı hedef göstermiştir. Gencebay’ın bu sözlerine devlet de reaksiyon vermiş olacak ki Messam’a hemen kayyum atamıştır. Çünkü mevcut hükümet farklı olanı düşman bellemiştir.

Devletin farklı olan herşeye düşmanlığı sınıfsal karakteriyle ilişkilidir. Ülkemiz nezdinde bu söylemi değerlendiriğimizde bizimki gibi ekonomik yapıya sahip olan ekonomilerde farklı olmak pek mümkün görünmez. Çünkü iktidarda olan sınıf veya sınıflar için ekonomik özgürlük gerekmediği gibi, politik olarak da bir özgürlükten bahsedilmez. Esas olarak hukusal özgürlükten devlet ekomomilerinin ihtiyaçlarıyla eşdeğer bir şekilde tartışılır. Ve bu özgürlüğe gerek duymadan ülkeler de farklı olmak veya farklı yaşamak, yani devletin buyurduğu inanç, kültürel ve politik argümanları reddetmek için ciddi bir irade göstermek gerekmektedir.

Bahsettiğimiz konuda ülkemizi ve ülkedeki bulunan farklılıkları değerlendirirsek pek tabi yaşamak ve özellikle kendi kültürünü koruyarak farklı olana göre farklı yaşamak ciddi zorluklar içerir. Devletin her kurumunda bir şekilde hakim olan kültürün dayatmaları kaçınılmaz olur. Bunlardan bir tanesi de devlet ideolojisini tamamen sahiplenen ve dönemsel hükümetlerin politiklarına refleksif bir şekilde olumlu yanıt veren Orhan Gencebay tarafından gündeme getirildi.

Messam’ı Aleviler ele geçirdi” diyerek hem Alevi düşmanlığını harmanlamış hem de Messam’ı hedef göstermiştir. Gencebay’ın bu sözlerine devlet de reaksiyon vermiş olacak ki Messam’a hemen kayyum atamıştır. Çünkü mevcut hükümet farklı olanı düşman bellemiştir. Alevi olmanın bir suç olarak lanse edildiği günümüz Türkiyesinden beklenen bir davranış göstererek alevi düşmanlığını bir kez daha kanıtlamıştır. Alevileri ve Aleviliği her zaman karşısına alan, her dönem bir veya birden fazla aleviyi katleden AKP hükümeti, devletin herhangi bir kurumunda da alevi görmek istemediğini göstermiştir.

Orhan Gencebay’ın çağrısından sonra Arif Sağ’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türkiye Musiki Eser Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) yönetim kuruluna kayyum atandı. Kültür Bakanlığı yaptığı inceleme neticesinde mevcut yönetim kurulunun yerine Yavuz Bingöl, Recep Ergül, Polat Yağcı, İpek Açar, Turhan Taşan, Fuat Güner ve Coşkun Sabah’ı üye olarak atadı. Bakanlık tarafından yönetim kuruluna atanan Yavuz Bingöl, görevi kabul etmediğini bildirdi. (Bir ÖG okuru)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu