GüncelManşet

Ağar’ın “olağanüstü performansına” devlet koruması!

H. Merkezi: Devletin en azılı katillerinden biri olan Mehmet Ağar’ın yargılamasına dün devam edildi. “Gizlilik kararı” olmamasına rağmen gazetecilerin mahkemeyi izlemesine izin verilmezken, Ağar, duruşmaya SEGBİS yöntemiyle katıldı.

1990’lı yılların karanlık katliamlarına imza atanların başında gelen İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar’ın 19 yargısız infaz davasında yargılandığı davada, Ağar adeta koruma altına alındı. Normal şartlarda Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sürdürülen davada katledilen 19 kişinin aileleriyle karşılaşmak istemeyen Ağar, ifadesini, SEGBİS yöntemiyle İstanbul Adliyesi’nde koruma altında verdi!

 

Gazetecilere izin verilmedi

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’ni (SEGBİS) katillerini korumak için kullanan devlet, bu kez bu yöntemi 1990’lı yıllarda “bin operasyon yaptık” diyen Mehmet Ağar katili için kullandı. Ağar’a İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonu tahsis edildi. SEGBİS ile Ankara’da görülen mahkemeye İstanbul’dan canlı ifade veren Ağar’ın ifadesinin alındığı salonun kapıları polis korumaları tarafından kilitlendi. Gazetecilerin “gizlilik kararı” bulunmayan davayı izlemesini izin verilmedi.

Ağar’ın ifadesinin SEGBİS yöntemiyle alınmamasına ise avukatlar, Ağar’ın duruşmaya getirilmediği takdirde yargılamanın adil olmayacağını belirtti.

 

Olağanüstü performans: Binlerce yargısız infaz!

Ağar, ifadesinde Türkiye’nin zor durumlarında “olağanüstü bir performans” gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Göreve başladığımızda birçok yerde karakoldan dışarı çıkılamıyordu. Rahat ve güçlü görev yapmaları için olağanüstü şeyler yapılmıştır” dedi. Ağar, yargısız infazların işlendiği silahların ise nereden alındığını bilmediğini iddia etti.

Ağar’ın bahsini ettiği “olağanüstü bir performans”; binlerce yargısız infaz, yakılan-yıkılan köyler, OHAL karanlığında halka dönük zulüm anlamına geliyor aslında! Keza Mehmet Ağar’ın Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığı 1990’lı yıllarda aralarında Namık Erdoğan, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Hacı Karay, Adnan Yıldırım, Yusuf Ekinci, Medet Serhat, Feyzi Aslan ve Faik Candan’ın da bulunduğu yüzlerce kişi yargısız infaz sonucu katledildi.

 

“Ölen PKK’lıların silahının kullanılması idealdi”

Duruşmada tanık olarak dinlenen dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, yargısız infazların devlet gözetiminde yapıldığını, Kürt patronların öldürülmesinin ise Tansu Çiller’in “Elimizde PKK’ye yardım eden iş adamları listesi var” sözleri sonrasında yaşandığını söyledi.

Avukatların işlenen suçlarda silahların nereden temin edildiği sorusu üzerine Savaş, “Ölen PKK’lıların silahlarının kullanılması idealdi” yanıtını verdi. Savaş’ın ardından ifade vermesi gereken tanık Kemal Yazıcıoğlu’nun ise mahkemeden kaçtığı ortaya çıktı. Mahkeme heyeti duruşmayı 20 Kasım tarihine erteledi. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu