Güncel

“Performans sistemine karşı eylemde: “İş yükümüz, riskimiz artıyor, maaşlarımız eriyor!”

Ankara’da sağlık emek ve meslek örgütleri Hacettepe Üniversitesi’nde bir araya gelerek performans sisteminin sağlık emekçileri üzerindeki olumsuz etkilerine karşı eylem yaptı

Ankara Diş Hekimleri Odası, Ankara Tabip Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçikleri Sendikası Ankara Şubesi, Tüm Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği, Türk Hemşireler Derneği Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde bir araya gelerek performans sisteminin sağlık emekçileri üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çektiler. Basın açıklamasını SES Ankara Şube Eşbaşkanı Nazan Karacabey okudu.

Açıklamada performansa yönelik ek ödeme politikalarının sağlıktaki ekip anlayışına zarar verildiğine dikkat çekilerek toplumda sağlık emekçilerinin fazla ücret aldığı yönünde bir algı yaratıldığı belirtildi.

Sağlık emekçilerinin artan enflasyon karşısında derinleşen ücret kaybının geçici ve toplumun sağlık emekçilerinin fazlasıyla ücret aldığına yönelik algısını yönlendiren pandemi dönemi performansa yönelik ek ödeme bizim talebimiz değildir. Bu durum nitelikli bir hizmetin sunumunu engellediği gibi bugün pandemi döneminde tüm sağlık meslek mensuplarının eşit riskler ve iş yüküyle karşılaştığı dönemde, en fazla ihtiyacımız olan ekip anlayışına da zarar vermektedir.

Bizler biliyoruz ki sağlık hizmetlerinin bütünlüğü ile bağdaşmayan şehir hastaneleri, aile hekimliği merkezleri, sağlık hizmetlerindeki özel sektör ağırlığı her geçen gün sağlık hizmetlerine ayrılan kamu kaynakları hortumlamaktadır.

Sermayenin payına kar ve rant, emekçilerin payına ise alkış ve mektup düştü

Açıklamanın devamında şehir hastanelerinin müteahhitlerine ve özel hastane sahiplerine kaynak ayrılırken sağlık emekçilerine verilen ek ödemelerin lütuf haline getirildiği belirtildi. Sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğu vurgulanırken yoksulluk sınırı üstünde bir ücret zammı talep edildi.

Kaynak “şehir hastaneleri müteahhitlerine” var, “özel hastane sahiplerine” var. Ancak istifa etmesi , senelik izni ve emeklilik hakkını kullanması yasaklanan, ağır çalışma şartlarında pandemi ile çözülmeyen sorunları ile baş başa kalan sağlık emekçilerine ise hakkaniyetsiz boş vaatler düşmüştür. İktidar adeta; yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe esas temel ücret talepleri olan sağlık emekçilerine karşı, ek ödemeyi dönem dönem verilen lütuf  haline getirmiştir.

Maaşları, tartışmalı açıklanan TÜİK rakamları nedeniyle eriyen sağlık emekçileri ek ödemeye mahkum edilmiştir.

Bir kez daha ifade ediyoruz;

  • Sağlık hizmetleri ekip işidir, kırıntı değil emekliliğe esas yoksulluk sınırının üstünde temel ücret zammı istiyoruz.
  • Fiili hizmet yıpranma payımız ve ek gösterge haklarımızı istiyoruz.
  • Halkın sağlık hakkını ve sağlık emeğini gören, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin meslek tanımlarının kendi mesleki talepleri doğrultusunda yapıldığı, sosyal devlet ilkesine uygun sağlık politikalarının bir an önce hayata geçirilmesini talep ediyoruz!
Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu