DünyaGüncel

Peru’da tarım işçileri polisle çatıştı

Peru’da haftalardır yeni tarım yasasına karşı eylemlerini sürdüren ve ülkenin en önemli tedarik yollarından biri olan Pan-Amerika yolunu barikat kurarak trafiğe kapatan tarım işçilerine polis saldırdı.

Peru’daki tarımsal ihracat yapan şirketlerde çalışan işçilerinin, düşük ücretler başta olmak üzere sorunlarıyla ilgili düzenleme yapılması talebiyle Panamerikan otoyolunda gerçekleştirdikleri blokaj eylemleri sürüyor.

Düşük ücretlere, kötü çalışma koşullarına karşı Aralık başında kitlesel protestolarını başlatan işçiler, Ekvador ve Şili sınırına bağlanan ana yolda barikat kurmuştu. Tarım işçileriyle polis arasında dün çıkan çatışmada en az üç kişi öldü.

Biri 16 yaşında olan iki işçinin polis tarafından vurularak öldürüldüğü açıklanırken, üçüncü ölümün ise protesto sırasında  bir araçta hayatını kaybeden 56 yaşındaki kanserli bir kişi olduğun belirtildi. Çatışmada 15’i polis olmak üzere 24 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Kanada’dan Arjantin’e kadar uzanan ve toplam 14 ülkeden geçen, 48 bin kilometrelik Pan-Amerikan Otoyolu, Peru’nun hammadde ve ticari meta nakliyesi açısından büyük öneme sahip. Bu nedenle çiftçilerin blokaj eylemleri nedeniyle çeşitli sektörlerde üretimde ciddi aksamalar meydana geldiği belirtiliyor.

 

NE OLMUŞTU?

Peru’da işçilerin tepkisini çeken tarım reformu, önceki gün Kongre’de kabul edilmişti. Yasayla ilgili görüşmeler, günde 11 dolar (80 TL) kazanan işçilerin ücretleriyle ilgili tartışmalar nedeniyle birkaç defa ertelenmişti.

İşçiler günlük ücretlerinin talep ettikleri 8,5 dolar (62 TL) yerine 2,5 dolar (18 TL) artırılmasına tepkili. Aralık başında kitlesel protestolarını başlatan işçiler, Ekvador ve Şili sınırına bağlanan ana yolda barikat kurmuştu.

Eylemler, taban ücretleri 39 Sol’e indiren (yaklaşık 11 dolar) tarım teşvik yasasının geri çekilmesinin ardından sona ermişti. Bununla birlikte, kongrede işçilere daha yüksek taban ücret ödenmesi yönünde bir madde eklenmesi teklifiyle ilgili görüşmelerde bir sonuca varılamaması nedeniyle eylemler 21 Aralık’ta yeniden başlamıştı.

Tarım ihracat şirketlerindeki işçi örgütleri, şirketlerin 20 yıldır yüksek kârlara rağmen daha az vergi ödediğini ve devlet desteğinden yararlandığını, buna karşın işçi ücretlerini artırmadığını ve sendikalaşmayı engellediğini belirtiyor.

Peru’nun en önemli tarım alanlarının bulunduğu Ica bölgesinde, yaklaşık 80 bin tarım işçisi bulunmasına karşın birkaç yüz işçinin örgütlü olduğu sadece üç tarım sendikası var. Sendikalar, birçok işçinin toplu iş sözleşmesinden faydalanamaması nedeniyle aldıkları paranın asgari ücrete yakın olduğunu vurguluyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu