Güncel

İHD, “OHAL’i olağan hale getiren yasa teklifi geri çekilsin”

İHD İstanbul Şubesi, OHAL’in kaldırılmasına ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan İHD İstanbul şube başkanı Gülseren Yoleri, “Yaşam hakkı, işkence yasağı gibi temek haklara tehdit oluşturan bu yasa teklifi OHAL’i olağanlaştırmak işlevi görecek ve iktidara bu kez yasa yoluyla kontrolsüz bir güç sağlayacaktır. Bu nedenlerle ve telafisi imkânsız vahim sonuçlar doğurmadan evvel bu yasa teklifi geri çekilmelidir” dedi.

İstanbul: İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 2 yılda 7 defa uzatılan OHAL’in kaldırılmasına ilişkin İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi.

“OHAL’i olağan hale getiren yasa teklifi geri çekilsin” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri konuştu.

“OHAL kalıcı hale getirilmeye çalışılıyor”

Yoleri, OHAL’in kaldırılmadığını, sunulan yasa tasarısı ile OHAL’in kalıcı hale getirilmeye çalışıldığını vurguladı. OHAL ile birlikte hak ihlallerinde büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Yoleri, “2017 Ocak ayında derneğimize ulaşan 20 hak ihlali söz konusu iken 2018’in aynı ayında bu sayı 97’ye çıkmıştır. Yılın neredeyse her ayında uçuk rakamlar ile artış söz konusudur. OHAL ile birlikte artan hak ihlalleri özellikle cezaevleri ve gözaltılarda gözlenmiş. OHAL döneminde gözaltı sürecinin uzun tutulması beraberinde işkenceyi getirmiş ve anayasada yasak olan yöntemler uygulanmaya konulmuştur. İşinden ihraç edilen ve gözaltı sürecinden geçen 50 kişi intihar etti veya öyle olduğu yönünde açıklamalar yapıldı” dedi.

OHAL süresince 15 milletvekilinin tutsak edildiğini hatırlatan Yoleri, “446 bin kişi hakkında adli işlem yapıldı. 99 belediyeye kayyım atandı, belediye başkanları tutuklandı. 174 medya ve yayın kuruluşu kapatıldı. 7 grev yasaklandı. İş cinayetleri, kadın cinayetleri ve çocuklara yönelik istismarda artış yaşanırken ekonomik kriz giderek derinleşti ve yoksulluk arttı” ifadesinde bulundu.

“İşkencenin artmasına zemin hazırlanıyor”

OHAL’in kalıcı hale gelmesi için Meclis’e sunulan yasa tasarısına tepki gösteren Yoleri, “23 maddeden oluşan yasa tasarısı 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 211 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu, 1402 Sayılı Sıkıyönetim Kanunu, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 2692 Sayılı Sahil güvenlik Kanunu, 2803 Sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu,  5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, OHAL İnceleme Komisyonu çalışmaları hakkında ve 375 Sayılı KHK’de değişiklik öngörüyor ve 2941 Sayılı Seferberlik kanunu kaldırılıyor. Uluslararası sözleşmelerdeki düzenlemelere ve AYM ile AİHM kararlarına aykırı olarak hak ve özgürlüklerin özüne dokunur şekilde kısıtlamalar söz konusu. Şimdiden söylenebilir ki, gözaltı süresinin uzatılması ve arama, el koyma prosedüründe yetkinin kolluğa verilmesi, kişi özgürlüğü ve güvenliğini hakkını ihlal edeceği gibi işkencenin artmasına da zemin olacaktır” dedi.

“Yasa teklifi geri çekilmeli”

Yoleri, yasa teklifinin kişinin hak ve özgürlüklerini kullanamaz hale getireceğini vurgulayarak, “Yaşam hakkı, işkence yasağı gibi temek haklara tehdit oluşturan bu yasa teklifi OHAL’i olağanlaştırmak işlevi görecek ve iktidara bu kez yasa yoluyla kontrolsüz bir güç sağlayacaktır. Bu nedenlerle ve telafisi imkânsız vahim sonuçlar doğurmadan evvel bu yasa teklifi geri çekilmelidir” şeklinde konuştu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu