GüncelManşet

Rojava İçin Avukat Dayanışması, Rojava dönüşü raporlarını açıkladı!

H. Merkezi:  Bu gün Taksim Hill Otel’de, Rojava Devrimi İçin Avukat Dayanışması, 13/17 Ocak günlerinde Rojava’nın Cîzîrê kantonunda gerçekleştirdiği görüşmeler için hazırladığı raporu açıkladı.

Taksim Hill Otel’deki basın toplantısına Dayanışma içinde yer alan avukatların yanı sıra Efrîn Hükümet Başkanı Hevi Mustafa, Kobanê Kanton Başbakan Yardımcısı Xahid Berkel, HDP İl Eş Başkanı Ayşe Erden, Kobanê şehidi Suphi Nejat Ağırnaslı‘nın annesi Nuran Ağırnaslı da eşlik etti.

ROJAVADAN SELAM GELDİ

İlk olarak bir selamlama yapan, Efrîn Hükümet Başkanı Hevi Mustafa, “Herkesin haklarının korunduğu demokratik bir yaşamı inşa ediyoruz. Herkesi selamlıyoruz” dedi.

Kobanê’den gelen Berkel ise kent halkının selamlarını ileterek, “Beş aydır Kobanê’de tarihsel bir direniş verildi. Bu bir varlık ve yokluk savaşıydı. Çeteler Kürtlerin iradesini ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Bütün dünyanın başına bela olan bu çeteler amaçlarına ulaşamadı. Zaferimizi büyüteceğimize inanıyorum” dedi.

Heyette yer alan Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Suriye rejiminin Rojava politikasını ve devrimin tarihi gelişimini anlattı. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın bölge halkı üzerindeki etkisine dikkat çeken Bilmez, “Rojava’da inşa edilen sistem Öcalan tarafından kapitalist moderniteye karşı geliştirilen demokratik modernitedir” şeklinde konuştu.

Açılım Hukuk Bürosu‘ndan Kemal Toraman da demokratik özerlik sistemini anlattı. Toraman, komün ve meclislerin sınıfsal ve ulusal ayrımlara dayanmadığını, herkesin kendini ifade etmesine açık olduğunu vurgulayarak “Etnik yapılan istedikleri durumda kendine özgü komünler de kurabiliyor” dedi.

Toraman devamında şöyle konuştu, “Bugün bile halklar arasında bir ulusal çelişkiden bahsetmek mümkün değil. Bütün etnik yapıların yasama meclisi ve parlamentoda temsiliyeti söz konusu. Halkların katılımını güvencelemek için kotalar da konuldu. Hakim ulus kendini pek de göstermiyor.”

Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Özlem Gümüştaş, Rojava’daki savunma sistemini anlattı, “Bu savunma, kendi kendini yönetme ve sorunlarını kendi kendine çözme anlayışına dayanıyor. Rojava gerçek güvenliği özgürlükle sağlıyor” dedi. Öz savunmanın halkların bir arada ve özgürce yaşamasını esas aldığının altını çizen Gümüştaş, “Rojava’nın gelişiminin en temel momenti, akademiler ve oralarda verilen eğitimler” şeklinde konuşarak, YPJ’li kadınların varlığının Ortadoğu’da başka bir kadın ruhu oluşturduğunu vurguladı.

Dayanışma’nın gerçekleştirdiği Rojava ziyaretinden çıkan sonuçlar ise şöyle:

– Rojava’da yönetim en küçük siyasi/idari/sosyal birimler olarak komünlere dayanıyor.

– Rojava devrimi, doğrudan demokrasiyi işlerli kılmak adına bütün oluşumların bütün süreçlere katılımını sağlamayı amaçlamaktadır.

– Ekonominin temeli komünal ekonomi. Ancak savaş nedeniyle ekonomiye ilişkin atılan adımlar daha yavaş.

– Devrimin dinamik topluluğu Kürt ulusu olmakla birlikte irade Kürtlerde tekelleşmemiş, demokratik ulus temelinde tüm halkların özgür birlikteliği esas.

– Savunma halklarla birlikte halklar için oluşturulmuş. Kadınlar kendi özsavunmalarını geliştiriyor. Rojava savunma sistemi ve felsefesine göre, özsavunma ‘zorunlu askerlik’ten çok farklı ve bu sebeple Rojavalılar, Rojava’da yaşayan her gençten özsavunma görevini yerine getirmesi bekleniyor.

– Rojava’da şiddete dayalı olmayan antimilitarist toplum yapısı, güvenlik ve silahın ortadan kaldırılması ile değil, halkın özsavunmasıyla şekilleniyor.

– Rojava’da güvenlik anlayışı savaşmaya dayanmadığı gibi, silah da -silahı ordulaşma düzeyinde kullanan YPG/YPJ dahil- antimiliter bir yapıya özgürlük alanlarının genişletilmesi, şiddetsiz çözüm ve toplumsal uzlaşmaya dayalı olarak rol oynuyor.

– Rojava’da devrimle birlikte kadınların toplumsal yaşamdaki varlıkları değişmiş durumda.  Rojava’da klasit aile yapısındaki rol özellikle örgütlü kadınlarda çok değişmiş durumda. Kadınlar, erkeklerin yaptıkları işleri yapmaya, erkeklerin söz sahibi oldukları alanlarda söz sahibi olmaya başladıkça kendilerine güvenlerinin arttığı ve toplumda demokratik bir değişim ortaya çıkmış.

– Rojava bölgesi Cîzîrê kantonunun yargı erki, bağımsızlığı ve tarafsızlığı esas alan bir sistem üzerinde inşa edilmektedir.

– Rojava’da yargı sistemi ve adalet anlayışı halk demokrasisine dayanmaktadır.

– Rojavada hem savaş hem yeni bir toplumun inşası aynı zamanda yürümektedir.

– En güçlü kazanım kadın alanında. Eşit katılım/eşit temsiliyet ilkesi kararlılıkla uygulanıyor.”

Devrimle somut dayanışma çağrısı

Avukatlar, devrimle dayanışmanın sürdürülmesi için somut olarak şu çağrıyı yaptı:

-Rojava ve özellikle Kobanê başta olmak üzere, bölgedeki DAİŞ saldırıları, DAİŞ ve benzeri çetelerin dinamikleri ve eylemleri konusunda uluslararası bağımsız bir araştırma kurulunun kurulması ve çalışma yapması için çağrıda bulunuyoruz. Buna bağlı olarak da bu çalışmaya, bölgedeki tüm devlet ve kurumların Rojava’da yaşanan insanlık dramları karşısında sorumluluklarının da araştırılması gerekliliğini bildiriyoruz.

– Temel insani sorunların çözülmesi için Rojava statüsünün tanınması, Rojava’ya çevre ülkelerin uyguladığı siyasi, ticari, fiili ve hukuksal tüm ambargoların kaldırılması, sınır kapılarının açılması gerekliliğini, uluslararası kamuoyunun da bu noktalara dikkatini çekme gerekliliğini bildiriyoruz.

– İlaç, eğitim malzemeleri, tıbbi yardım konularında acil insani yardımların yapılması gerekliliğini bildiriyoruz.

– Gerek Türkiye’nin gerekse diğer ülkelerin teknik donanım sahibi insanlarına, mühendis ve mimarlara ve bu meslek sahiplerinin odalarına ve kurumlarına seslenerek, onları Rojava’da yeni bir hayatın, yeni bir ekonomik ve sosyal düzenin kurulmasında teknik destek ve bilgi sunmaya çağırıyoruz. Özellikle, ziraat, jeoloji, çevre, şehir planlama, petrol mühendisi gibi alanlarda çalışan mühendislere acil ihtiyaç bulunmaktadır.

– Sağlık alanında ilaç, tıbbi malzeme ve doktor ihtiyacı bulunduğundan, bir yaşama hakkı mücadelesinin başarılmasında, tüm doktor ve sağlıkçıları ve ilgili kurumları destek yapmaya çağırıyoruz.

– Özellikle çocukların dünyanın geri kalanında kötü koşullarda yaşamasının yetişmesinin önüne geçilmesi için bu konuda katkı sağlayacak herkesi ve özellikle eğitimcileri yardım ve katkı sağlamaya çağırıyoruz.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu