Güncel

RSF:Türkiye, Dünyanın En Büyük Gazeteciler Hapishanesi

H.Merkezi: Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü son yayımladığı 2013 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye’ye 179 ülke içerisinde 154. sırada yer verdi. Sıralamasını bugün Paris’ten “Baharlardan Sonra Umutlar Kırık” başlığıyla duyuran RSF, “Yakışıksız bölgesel modeller”  başlığı altında sunduğu Türkiye tespitlerinde, “Türkiye hedeflediği ‘bölgesel model’ rolüne yakışmayan bir konumda kök saldı” dedi.

Rapor, devrimci ve yurtsever basın başta olmak üzere tüm muhalif basına saldıran AKP hükümetinin “ileri demokrasi”sinde basın özgürlüğünden ne anladığını gösterdi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, sıralamada kıstas olarak doğrudan ülkelerdeki rejimlerin niteliğinin dikkate alınmadığını, buna karşın çalışmayla, demokratik ülkelerin insan haklarını ihlal eden ülkelere göre haber üretme ve yayma özgürlüğünü daha etkin şekilde koruduklarının ortaya çıktığını ifade etti.

 Diktatörlüklerde haberin aktörleri aileleriyle birlikte acımasız baskılara maruz bırakıldığını kaydeden Deloire, “Birçok demokratik ülkedeyse haberciler, basının ekonomik krizi ve çıkar çatışmalarıyla karşı karşıya. Tüm bu şartlar birbiriyle kıyaslanamayacak olsa da, ister şiddete isterse yayın kısıtlamalarına karşı olsun, baskılara karşı direnenleri anıyoruz” dedi.

Hazırlanan raporda, Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasında geçen yıla nazaran 6 sıra birden gerilediği ve bu kötü gidişin 2005 yılından beri sürdüğü belirtilerek, dokuz yıl içinde Türkiye’nin sıralamada 98’den 154’e düştüğü kaydedildi.

Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında basın özgürlüğünde, 2005’te 98, 2006’da 100, 2007’de 101, 2008’de 103, 2009’da 123 ve 2010’da da 138. sırada yer aldığı belirtildi. Bu sonuç AKP hükümeti döneminde istikrarlı bir biçimde basına yönelik saldırıların arttığının da bir özeti.

2012 yılında da 179 ülke içerisinde 148. sırada yer alan Türkiye’nin geçen yıla oranla 6 puan birden geriye düştüğü kaydedilen raporda, basın özgürlüğü önündeki engeller için, “Terörle mücadele adına, Türkiye demokrasisi bugün gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi haline geldi. Her eleştiriyi çeşitli yasadışı örgütlerin komplosu olarak değerlendiren devletin güvenlikçi paranoyası, Kürt Sorunu’nun tekrar tırmanışa geçtiği son bir yıl içerisinde yeniden belirginleşti. Acaba, Terörle Mücadele Kanunu’nda onca kez vaat edilen fakat ertelenen reformlar, yetkililerle PKK arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması, gerçek bir yaklaşım değişikliği doğurabilecek mi?” tespitine de yer verdi.

RSF, aynı şekilde basın özgürlüğü konusunda 2013 sıralamasına göre AB’ye üye Macaristan ve Yunanistan’da da gerileme görüldüğü, birçok Doğu Avrupa ülkesinde özgürlük karşıtı tutumların kökleşmeye başladığını,  Avrupa açısından sıralamanın, ilk bakışta, “yeni tutarsızlıklarla karşı karşıya kaldığı için bir Avrupa modelinin yavaş yavaş aşınmasına ve kaygı verici durumların yaşandığı 11 üyesinin 80. Sıraya kadar gerilediğine”  işaret ettiğini açıkladı.

Basın Özgürlüğüne Saygı Puanları

RSF, sıralama yoluyla kıtaları da basın özgürlüğüne saygı anlamında puanlandırdı. Buna göre, Avrupa 100 üzerinden 17,5, Amerika kıtası 30, Asya Pasifik ülkeleri 42,2, Doğu Avrupa Ülkeleri  45,3 puan aldı.

Mağrip ve Kuzey Afrika bölgesi 48,5 puanla son sırada kaldı.

2012 yılında, uzun yıllara kıyasla rekor sayıda gazeteci cinayetinin yaşandığı ülkelerin sıralamadaki konumları da, doğal olarak belirgin şekilde etkilendi. Somali 175. Sırada (11 sıra geriledi), Suriye 176. Sırada, Meksika 153. Sırada (4 sıra geriledi), Pakistan 159. Sırada (8 sıra geriledi) kaldı.

RSF, bir ilk olarak, basın özgürlüğünü gösteren yıllık bir dizin de yayımladı. Bu gösterge sayesinde RSF elinde, haber verme özgürlüğünün durumunu ölçmek için, devletlerin genel performansına dair analitik bir araç bulunduruyor. 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu