Güncel

Sağlık emekçilerinden şiddete karşı nöbet: “Bu yasa çıkacak, bu şiddet duracak!“ 

“Sağlıkta Şiddet Yasası Çıkarılsın” nöbetlerinin birincisi Kadıköy-Beşiktaş İskelesi önünde gerçekleştirildi.

İstanbul: İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri tarafından gerçekleştirilen “Sağlıkta Şiddet Yasası Çıkarılsın” nöbetlerinin birincisi Kadıköy-Beşiktaş İskelesi önünde gerçekleştirildi.

16 Ocak günü (dün) hayatını kaybeden ve uzun yıllar boyunca İstanbul Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği (TTB) yöneticiliği yapmış olan Ali Özyurt’a ithaf edilen nöbete DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Raşit Tükel ve çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

Ali Özyurt için yapılan saygı duruşundan sonra ilk olarak İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. DR. Pınar Saip söz aldı. Saip konuşmasında: “ Sağlıkta şiddet artık bizim tahammülümüzün son noktasına gelmiştir. Bizler iyi hekimlik yapmak istiyoruz. Bu sene Türk Tabipler Birliği’nin de önümüze koyduğu 14 Mart haftasındaki süreç, iyi hekimlik değerlerinin korunması üzerinedir. İyi hekimlik hangi ortamlarda yapıla bilinir? Ancak adaletin, demokrasinin ve insana güvenin olduğu ortamlarda yapılabilir. Sağlıkta dönüşüm programı ile son 15 yılda maalesef mesleğimiz iktidar tarafından sürekli ezilmeye mahkum edilmiştir.

Sağlığın ticarileşmesini hekimlerin istemediği bir şeydir. Sağlığın bir insan hakkı olduğunu biliyoruz, hastalarla hekimlerin aynı tarafta olduğunun da bilincindeyiz. Peki sağlıkta şiddet niçin gün geçtikçe artmaktadır? Bunun artmasının nedeni, performans sistemi ve sağlığın ticarileşmesidir. Günde 100-120 hastaya verilen randevu sistemleri, altyapısının yeterli olmadığı, yardımcı sağlık personelinin olmadığı ortamlarda hizmet vermek ve aynı zamanda aynı kişinin çeşitli isteklerle hastaneleri dolaşması randevu sistemlerinin yükünü acayip bir derecede artırmıştır” dedi.

“Mesleğimizi yapamaz hale geldik”

Saip konuşmanın devamında, “Randevusuz hasta bakmak, her gelenin istediği yapılmasının emredilmesi gibi davranışlar, hekimlik mesleğinin artık yapılamaz hale geldiğini göstermiştir. Zorlu eğitimlerden sonra güvenlik soruşturmalarıyla mesleğimizi yapamaz hale geldik. Bizi aşağılayan dili hiç hak etmediğimizi düşünüyoruz. TTB’nin önümüze getirdiği ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkmasını istiyoruz” diye belirtti.

Daha sonra  İstanbul Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cem Solmaz söz aldı. Solmaz sağlıkta şiddete karşı yapılacak önlemlerin es geçildiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Şiddetin her türlüsüne karşıyız, bilgi şiddetine, kültürel şiddete, doğaya, hayvana şiddete, ekonomik şiddete, kadına şiddete, siyasi, kurumsal ve fiziksel şiddete karşıyız. İşini şiddetle çözmeye çalışan vatandaşa SABİM, İŞBİTİR, CİMER gibi olanaklar sunan siyasal hegemonya, bütün bunlar yetmezmiş gibi sağlıkta şiddete karşı alınacak önlemleri es geçmektedir”

Nöbette söz alan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu ise, “ Bundan 6 yıl önce TTB’nin talebiyle TBMM’de bir komisyon kuruldu. Komisyonun yayınladığı raporda; sağlıkta şiddet yasasının ivedilikle çıkarılması, ülkeyi yönetenlerin bu konudaki söylemlerine dikkat etmeleri belirtildi. Ancak bu rapor halen mecliste tasarı halinde bekletiliyor” sözlerini kaydetti.

Veteriner Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Bozkurt, ülkede tüm kesimlere şiddet uygulandığını kaydederek, “Bir ülkede, adalet ve vicdan ortadan kaldırılıyorsa, şiddet rüzgarı eser” şeklinde konuştu.

Veterinerlerin, hayvan severlerin de saldırısına maruz kaldığını aktaran Bozkurt, “Biz sadece insana, hayvana değil, her türlü şiddete karşı durmalıyız” dedi.

“Yasa çıkmazsa greve çıkacağız”

Yapılan konuşmalardan sonra Ankara Tabip Odası’nın gerçekleştirdiği “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin” adlı basın açıklamasına yapılan polis saldırısı protesto edildi. Nöbet adına yapılan konuşmada 17 Mart’ta miting yapacaklarını, bu tarihten sonra yasanın çıkmaması halinde sağlık emekçilerinin tüm Türkiye’de greve çıkacakları belirtildi. 17 Nisan 2012’de Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Aslan’ın anısına her ayın 17’sinde yasa çıkana kadar nöbete devam edileceği vurgulandı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu