GüncelManşet

1 Mayıs Mahallesi’nin kuruluşu selamlandı

İstanbul: 1 Mayıs Mahallesinin kuruluşunun yıldönümünde 1 Mayıs Mahallesi’nde yürüyüş gerçekleştirildi. 1977 1 Mayıs katliamının ardından 2 Eylül 1977 kan ve can pahasına 1 Mayıs mahallesinin kuruluşu ilan ediliyordu. Hakim sınıfların yoksullaştırma politikalarına karşı kırlardan başlayan göçlere paralele olarak kurulan emekçi mahalleler devrimcilerin halk kitlelerinin buluştuğu ve yaratma mücadelesinde bedel ödedikleri önemli dönemlerden biridir.

Göçlerle beraber kurulan mahalleler değildi elbette sorun. Hâkim sınıflar açısından sorun devrimci komünistlerin elleriyle kurulan 1 Mayıs Mahallesi‘nin taşlarının devrimci politikayla örülmesiydi. Gelişen sınıf mücadelesinin bir mevzisi olarak kurulan 1 Mayıs Mahallesi TC devletinin saldırıların karşı direnerek kuruluşuna ilan etti. TC devletinin mahalleye dönük ekonomik siyasi ve askeri saldırıları dün devam ettiği gibi bugün de devam ediyor.

Aralarında 5 TKP/ML üyesinin de olduğu 10 kişi kişinin ölümsüzlüğü ile ilan edilen mahalle bugüne kadar her türlü saldırıya ölümsüzlerin direniş destanı ile karşılık veriyor.

Kuruluşunun 38. Yılında direniş ve kavga

1 Mayıs mahallesinin kuruluşunun 38. Yılında mahallenin kuruluşunda ölümsüzleşenler adına yürüyüş öncesi 1 Mayıs Mahallesi’ndeki Ataşehir Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cemevi’nde yemek verildi. Yemeğin ardından “2 Eylül ruhuyla Suruç ve Zergele katliamlarının hesabını soracağız” yazalı pankart açan 1 Mayıs Mahallesi halkı, Cennet Düğün Salonu’nun önünden 30 Ağustos İlköğretim Okulu önüne yürüdü. 1 Mayıs Mahallesi halkı pankartı arkasında ESP, DHF, SODAP, Aka-Der, Mayıs’ta Yaşam Kooperatifi, EMEP, KÖZ ve Mücadele Birliği’de pankart açarak yürüyüş gerçekleştirdi.  Yürüyüş boyunca, “Suruç şehitleri ölümsüzdür”, “Şehitler yaşıyor komünistler savaşıyor”, “Yaşasın 2 Eylül direnişimiz”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında kitle Gezi şehidi Mehmet Ayvalıtaş’ın yaşamını yitirdiği köprünün üzerinde durarak, saygı duruşunda bulundu.

Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasını okuyan İsa Yalçın, “2 Eylül ruhunu Gezi isyanında yaşattık Rojava’da büyütmeye devam ediyoruz” dedi. Yalçın, 2 Eylül ’77’de 1 Mayıs Mahallesi’nin mücadele ve dayanışma ile kurularak, tarihe iz düşüldüğünü belirtti.

Yıkımlara ve yozlaşmaya geçit vermeyeceklerini ifade eden Yalçın, “2 Eylül’den aldığımız dayanışma ve mücadele ruhunu, nerede ezilenlerin bir mücadelesi varsa oraya taşımaya çalıştık” dedi. Dünyanın neresinde olursa olsun ezilenlerin mücadelesinin içlerini ısıttığını kaydeden Yalçın, 1 Mayıs Mahallesi olarak siyonist İsrail’e karşı Filistin’in, DAİŞ’in saldırılarına karşı Rojava halkının yanında yer aldıklarını belirtti. Basın açıklamasının ardından YDG-H militanları yol keserek eylem gerçekleştirdi.

Ekonomik siyasal ve askeri saldırılara karşı 2 Eylül cüretiyle kavgaya

Yaklaşık 2 haftadır iki Eylül çalışmalarını başlatan Partizan eyleme kitlesel bir katılım gösterdi. Cemevi’nden Cennet Düğün Salonu önüne yüryüş gerçekleştiren Partizan “2 Eylül Direnişinden Suruç’a Katliamlara Karşı İsyanı ve Direnişi Büyütelim” yazılı pankart arkasında Gecekondu şehitleri ölümsüzdür”, “Yaşasın 2 Eylül Direnişinimiz”, “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya” sloganlarını arttı. Yeni Demokrat Gençlik’te “2 Eylül Ruhuyla Katliamların hesabını soracağız” yazılı pankart açarak “Yaşasın 2 Eylül Direnişimiz” “Halk Gençliğinin Sesi Yeni Demokrat Gençlik” sloganlarını attı.

Partizan’ın mahalle içinde gerçekleştirdiği yürüyüşe mahalle halkının da zafer işaretleri ve sloganlarla karşılık verdi. Yol boyunca 1 Mayıs Mahallesi’nin kuruluşunda şehit düşenlerin isimleri okunarak ölümsüzdür sloganları atıldı. 1 Mayıs mahallesinin demokratik halk devrimi perspektifi ile ören ve savunan Partizanların mahalle içindeki kitleselliği ve coşkusu yürüyüşün her evresinde mahalle halkının katılımı ile arttı.  

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu