Dünya

(foto) Soma Katliamı Fransa’da Protesto Edildi.

 

Soma’da yüzlerce işçinin ölmesi ve göçük altında mahsur kalması ile sonuçlanan iş cinayeti Fransa’nın başkenti Paris’te protesto edildi. Paris Demokratik Kitle Örgütleri Platformu(ATİK, FDHF, ACTİT, ODAK, ALINTERİ, BİR-KAR) tarafından örgütlenen etkinlik Saint Denis bölgesinde yer alan kemerin önünde bir mitingle başladı. Eylem, Soma’da iş cinayetine kurban giden işçiler şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Yapılan kısa bir açıklamadan sonra ortak hazırlanan basın metni Türkçe ve Fransızca okundu. Okunan basın metninde kapitalizmin azami kâr hırsının bu tür cinayetlerin asıl sebebi olduğu belirtildi.

Dünyada ve Türkiye’de kapitalizmin bu kâr ve sömürü hırsının hazırlanan yasalarla pekiştirildiğine dikkat çekilen açıklamada; esnek çalışma, taşeronlaştırma gibi yasaların bu cinayetlere davetiye çıkardığı vurgulandı. Türkiye’de bu yasaların AKP iktidarı döneminde artarak devam edildiğine değinildi. Daha sonra kitle açılan pankartın arkasında sloganlar ve dövizler eşliğinde yürüyüşe geçti.

Miting ve yürüyüş boyunca Türkçe ve Fransızca sloganlar kitle tarafından sıkça atıldı. Doğu Garı posta hanesinin önüne kadar yüründükten sonra, eylem kısa bir açıklama ve çağrılarla son buldu. Yapılan eyleme araştırmacı yazar Temel Demirer de katılarak bir destek konuşması yaptı. Fransa’nın Strazburg şehrinde ise Soma katliamı için aynı gün içerisinde iki eylem gerçekleştirildi.

Eylemlerden ilki Strazburg Üniversitesi’ndeki Türkiyeli öğrencilerin gerçekleştirdiği eylemdi. Saat 13’te üniversite kampusunda yer alan Agora binasının önünde toplanan yaklaşık 50 öğrenci Soma ve tüm işçi katliamlarında katledilen işçileri anmak ve katil devletten hesap sormak için bir araya geldi.

Türkçe ve Fransızca olarak “Katil Devlet Hesap Verecek!”, “Soma İşçileri Yalnız Değildir!”, “Roboski’den Reyhanlı’ya, Gezi’den Soma’ya Katil Aynı!” gibi birçok sloganın yazdığı dövizler taşıyan öğrenciler aynı zamanda katliamdan fotoğraflar da taşıdı.

Başta Soma katliamında katledilen işçiler olmak üzere, tüm işçi katliamlarında yitirilen işçiler için gerçekleştirilen saygı duruşuyla başlayan eylem, ardından hazırlanan metnin Fransızca ve Türkçe okunmasıyla devam etti.

Okunan metinde yaşanan olayın bir kaza değil cinayet, kader değil katliam olduğu vurgulanarak başlandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin karnesinin bu tarz katliamlarla dolup taştığı belirtilerek, daha fazla kâr hırsı nedeniyle devletin, iş cinayetlerine karşı önlemler almadığının altı çizildi.

Egemenlerinin kâr hırsının bir başka tezahürünün ise bütün iş alanlarında olduğu gibi enerji sektöründe de gerçekleştirilen özelleştirmeler, ucuz iş gücü kullanımı ve taşeronlaşmanın yaygınlaştırılması olduğu vurgulandı.

Bildiride, katliamın sorumlusunun devlet olduğu ve devletten hesabı, sokağa dökülen halkın soracağı; bu bağlamda işçi katliamlarının unutulmayacağı ve unutturulmayacağı belirtildi. Bildiri, “tersanelerde, maden ocaklarında ve tüm iş alanlarında katledilen işçilerin hesabını soracağız! Katil devlet hesap verecek!” sloganlarıyla bitirildi. Bildirinin ardından öğrenciler tarafından “Katil Devlet Hesap Verecek!” sloganı atıldı.

Eylem, akşam Türkiyeli göçmen kurumlar tarafından gerçekleştirilecek eyleme çağrıyla sonlandırıldı.

Strazburg’da gerçekleştirilen diğer eylem ise akşam saatlerinde gerçekleştirildi. ATİK, AKM, MKM ve DİDF kurumlarının örgütlediği eylem saat 18.30’da Kleber Meydanı’nda başladı. Kalabalık bir şekilde gerçekleştirilen eylem bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Ardından kurumların ortak hazırladığı bildiri Türkçe ve Fransızca olarak okundu. Bildirinin okunmasının ardından kitle tarafından “Katil Devlet Hesap Verecek” sloganı atıldı. Çeşitli konuşmaların ardından kısa bir sessiz tiyatro gösterimi sunuldu. Gösteride bir maden işçisinin ölümüyle birlikte, bu ölümle sokağa dökülen halk temsili olarak sergilendi.

Partizan’ın da flamalarıyla katılarak destek verdiği eylem çeşitli konuşmalar ve sloganların ardından sonlandırıldı.(Fransa’dan Partizan Okurları)

[widgetkit id=674]

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu