Kadın

Cinsiyete dayalı gelişmede Türkiye “gelişemedi”

H.Merkezi: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) İnsani Gelişme Endeksi’ne göre Türkiye’de kadın ile erkek arasında kişi başına düşen milli gelir farkı 3.5 kat.

Ortaöğretim eğitimi almış erkeklerin yüzde 60 oranındayken kadınlarda bu oran kadınlarda 39.

Bu verilere göre Türkiye Cinsiyete Dayalı gelişme Endeksi’nde 148 ülke arasında 118. sırada yer aldı.

Ekonomik gelişme, eğitim, yaşam beklentisi, istihdamdaki sorunlarda UNDP hesaplarına göre, İnsani Gelişme Endeks’nde 187 ülke arasında 69. sırada olduğunu açıkladı. Ancak cinsiyete dayalı gelişmede sınıfta kalan Türkiye’nin “erkek” bir ülke olduğunu ortaya koydu. 

Hesabın nasıl yapıldığına gelince yapılan araştırmada sağlık, eğitim, ve ekonomik üzerinde hakimiyetini kadın İnsani Gelişme Endeksi değerinin, erkek İnsani Gelişme Endeksi değerlerine oranına dayanarak bir ölçüm yaptı.

Kadınlarla erkeklerin ortalama yaşam beklentisi, kız ve erkek çocukların eğitim durumu, 25 yaş üstü yetişkinlerin ortalama eğitim durumunu kadınlar ve erkekler olarak ele aldı.

En son ise ekonomik kaynaklar üzerindeki hakimiyet için de kadın ve erkekler için kişi başına düşen tahmini gayri safi milli hasıla oranlarını ölçtü.

en kötü veri kişi başına düşen gayri safi milli hasıla. Kadınlarda sadece ama sadece 8 bin 813 dolar, erkeklerde 28 bin 318 dolar. Yani erkeklerin milli gelirden kişi başına aldıkları pay kadınların tam 3.5 katı.

Erkeklerle kadınlar arasında farklar çok büyük

Rapora göre ülkeler arasında farklılıklar olmakla birlikte dünya çapında kadın İnsani Gelişme Endeksi değerleri, erkek İnsani Gelişme Endeksi değerlerinden yüzde 8 daha az.

 Ancak Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi kişi başına düşen tahmini gayri safi milli gelir açısından cinsiyetler arasında büyük bir eşitsizlik olduğunu da ortaya koydu. Küresel düzeyde erkeklerde kişi başına düşen milli gelir kadının tam iki katı. Türkiye’de ise 3.5 kata çıkıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu