GüncelManşet

Roboski ve Suruç için adalet isteyenlere OHAL çemberi

İstanbul: Her ayın 28’inde Roboski Katliamı’nın faillerinin yargılanması için eylem yapan İHD, bu ayki eyleminde Suruç Katliamı’nın faillerinin yargılanmasını istedi. Polisin çembere aldığı eyleme OHAL uygulaması damgasını vurdu; dışarıdan katılım engellenmeye ve hatta çevreden izleyenler bile bölgeden uzaklaştırılmaya çalışıldı.

İHD İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu her ayın 28’inde, 28 Aralık 2011’de gerçekleştirilen Roboskî Katliamı’nın sorumlularının yargılanması için gerçekleştirdikleri eylemde bu kez Suruç Katliamı faillerinin de bulunmasını talep etti. Suruç İçin Adalet Platformu’nun da katıldığı eylem, OHAL’i fırsat bilen polisin keyfi uygulamaları gölgesinde gerçekleşti. Eylemi çembere alan polis, kitlenin eylemin etrafından toplanmasına izin vermedi. Yolun karşısında biriken kitleyi de dağıtmaya çalışan çalışan polis, insanların eyleme katılmasına da engel oldu.

Eylem sırasında bir kişi, İstanbul’un dört bir yanında; metrolarda, sokaklarda sık sık çalınan “Ölürüm Türkiyem” şarkısını eylemcilere dinletmeye çalıştı. Kişi bir süre sonra polis tarafından uzaklaştırıldı.

 

“Darbe yapanlar, aynı zamanda Roboski’yi gerçekleştirenlerdi”

Suruç’ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu eylemde ilk olarak İHD avukatlarından Hüseyin Boğatekin bir konuşma gerçekleştirdi. 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunan askerin aynı zamanda Roboskî’de katliamı gerçekleştirenler olduğunu belirten Boğatekin, “Roboski katliamı karanlıklara gömüldü. Roboski dosyası üzerinde takipsizlik kararı var. Üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen biz buradayız ve adalet istiyoruz” dedi.

 

“Suruç için adalet, herkes için adalet”

Boğatekin’in ardından Suruç davası avukatlarından Sezin Uçar, yaşadığımız coğrafyanın katliamlar coğrafyası, Suruç’un da bunlardan biri olduğunu vurgulayarak Qamişlo’da yapılan katliamın da bunların devamı olduğunu belirtti. Suruç Katliamı’nın faillerinin bir an önce ortaya çıkarılmasını ve yargılanması istedi.

Suruç Katliamı’ndan yaralı olarak kurtulan SGDF’li Ceren Çoban ise yaptığı konuşmada Suruç Katliamı’nın bir savaşın başlangıcı olduğunu söyledi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bir haftada on bini aşkın kişinin gözaltına alınıp, 9 bin kişinin tutuklandığını hatırlatan Çoban, Suruç Katliamı üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen faillerin hala bulunup yargılanmadığına dikkat çekti. “Biz Suruç’ta 33 yoldaşımızı Amara’nın bahçesine bırakarak, yüreklerimize gömerek çıktık” diyen Çoban “Biz yarını aydınlatmak, geleceği kurmak için adalet istiyoruz” şeklinde sürdürdüğü konuşmasını “Suruç için adalet, herkes için adalet” sloganı ile sonlandırdı.

Konuşmaların ardından komisyon adına Ali Gök tarafından basın açıklaması okundu.

 

{gallery}roboski ve suruc icin adalet{/gallery}

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu