Emek

Tüzel’den işçi cinayeti için soru önergesi

H. Merkezi: 4 Ağustos 2015 tarihinde, İzmir-Çanakkale çevreyolunun Menemen Koyundere mevkiinde Kolin İnşaatın yüklenici firması olduğu viyadük ayakları inşaatında beton dökümü için kurulan iskelenin çökmesi sonucu, İbrahim Yurt (43), Hakan Dilmez (42), Sefer Aslan ve Mehmet Reşit Işık (40)  isimli 4 işçinin, 150 tonluk demir ve betondan oluşan enkaz altında kalarak yaşamını yitirmesinin ardından HDP İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e soru önergesi sundu.

Önergede, işçilerin iddiasına göre, işçilerin ölümünün nedeninin; inşaat için kurulan iskelede direk bağlantılarının her birinde 4 civata kullanılması gerekirken çoğunda 1-2, bir kısmında ise hiç civata olmaması olduğu belirtilirken diğer bir nedenin ise,  iskelenin 110 metreküp beton taşıma kapasitesi bulunduğu halde, dökülen miktarın 150 metreküp olması ve iskelenin aşırı yükü taşıyamaması olduğu ifade edildi. İşçiler, patronların az sayıda işçiyle, kısa zamanda, hızlı yetiştirmeye zorladıklarının, çalışma koşullarının çok ağır, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığının, patron tarafından sağlanması gereken baretlerin kalitesiz olduğu için sürekli düştüğünün, ayakkabı verilmesi gerekirken terlik verildiğinin belirtildiği önergede İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamaya da yer verildi.

İnşaat Mühendisleri Odası açıklamasına göre, İMO’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 19 Eylül 2014 tarihinde yayımlanan ve 1 Temmuz 2015’te yürürlüğe giren “Ahşap, Çelik ve Alüminyum Alaşım Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliği” öncesinde bakanlığın kendilerinden görüş istediği, ancak uyarılarının dikkate alınmadığını belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni çıkardığı tebliğin 1 Temmuz 2015 öncesine işletilmediğini belirten İMO, kazanın yaşandığı inşaatın da tebliğ dışı bırakılan yerlerden biri olduğu iddia etti.

Tüzel işçi cinayeti ile ilgili şu soruların cevaplanmasını istedi:

  1. İzmir-Çanakkale otoyolu Koyundere mevkiinde yapımı devam eden viyadük inşaatı Bakanlığınız iş müfettişleri tarafından iş kazasından önce denetlenmiş midir? Denetlendi ise, bulgular ve yaptırımlar neydi?
  2. Kolin İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret AŞ’nin devlete yapmış olduğu başka işler var mıdır? Varsa daha önce buna benzer kazalar meydana gelmiş midir? Geldiyse yaptırımı ne olmuştur?
  3. Seza Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin, Kolin İnşaat AŞ ile hukuki bağı nedir? İzmir/Çanakkale Viyadük inşaatında kaç taşeron firma vardır? Bunların bünyesinde kaç işçi çalışmaktadır?
  4. Kazanın meydana geldiği sırada inşaat sahasında kaç işçi bulunmaktadır? SGK kayıtlarına göre hangi tarihlerde iş başı yapmışlardır? Kaç günlük sigorta kayıtları bulunmaktadır?
  5. Bakanlığınız döneminde işkolu bazında kaç iş kazası olmuştur?  Bunlar sonucunda kaç işçi ölmüş, kaçı iş göremez hale gelmiştir? Bu ölümlerin ve sakatlanmaların nedeni nedir? Önlemek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
5.


Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu