Güncel

Üniversiteleri bölen tasarı Komisyon’dan geçti

Var olan üniversiteleri bölerek dördü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını öngören tasarı, TBMM Milli Eğitim Komisyonunda kabul edildi. Ayrıca, söz konusu tasarıya yeni bir madde konularak, 2 yıllık ilahiyat ön lisans mezunlarına sınavsız 4 yıllık lisans hakkı verildiği belirtiliyor.

H. Merkezi: Dördü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını öngören tasarı, TBMM Milli Eğitim Komisyonunda kabul edildi.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Tasarıyı görüşmek üzere dün toplanmıştı.

 

Üniversite eğitimi ranta dönüştürülüyor

CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer, İstanbul’da 3 devlet, 65 vakıf üniversitesi olduğuna işaret ederek, 65 vakıf üniversitesinin, üniversite eğitiminin özelleştirildiğinin, kazanç kaynağı olduğunun, ranta dönüştüğünün göstergesi olduğunu savundu.

Türkiye’de üniversiteli işsizlik oranının yüzde 30 olduğunu kaydeden Usluer, “Biz üniversite diplomasını insanlar iş bulsun diye mi yoksa ceplerinde bir kenarda diploması olsun diye mi veriyoruz?” diye sordu.

 

Öğrencilerin diploması hangi üniversiteye dâhil olacak?

Usluer, “Bu tasarı yasalaştığında, 2017-2018 yılının sonunda bu üniversitelerde okuyan kişiler, şu üniversiteye dâhil olacak diyoruz. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde okuyan öğrenci, yeni açılan İstanbul İbni Sina Üniversitesine dâhil olduğunda diploması İstanbul mu yoksa İbni Sina üniversitelerinden mi olacak?” sorusunu yöneltti.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise, üniversitelerin bölünmesine karşı olduklarını vurgulayarak, “Bu üniversitelere kıymayın efendiler.” ifadesini kullandı.

 

Bölünecek üniversiteler ve fakülteleri

Mevcut üniversitelerin bölünmesiyle ortaya çıkacak 10 yeni üniversite ve içine alacağı fakülteler şöyle:

-Hacı Bayram Veli Üniversitesi (Gazi Üniversitesi’nden ayrılacak): Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mimarlık, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ve Tıp fakülteleri; Bankacılık ve Sigortacılık, Tapu Kadastro, Yabancı Diller yüksekokulları; Adalet ve Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

– İbn-i Sina Üniversitesi (İstanbul Üniversitesi’nden ayrılacak): Diş Hekimliği, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, İşletme, Orman, Sağlık Bilimleri, İletişim, Spor Bilimleri, Veteriner, İstanbul Tıp ve Çapa Tıp fakülteleri; Sağlık Hizmetleri, sosyal Bilimler, Ormancılık, Veterinerlik meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

Turgut Özal Üniversitesi (İnönü Üniversitesi’nden ayrılacak): Su Ürünleri, Ziraat, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, İşletme ve Yönetim Bilimleri, Mimarlık ve Tasarım fakülteleri; Battalgazi ve Yeşilyurt meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

Trabzon Üniversitesi (Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden ayrılacak): Fatih Eğitim, Hukuk, Güzel Sanatlar, İlahiyat, İletişim, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler fakülteleri; Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu; Devlet Konservatuarı; Araklı, Beşikdüzü, Maçka, Tonya ve Vakfıkebir meslek yüksekokulları; Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Konya Üniversitesi (Selçuk Üniversitesi’nden ayrılacak): Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Tasarım, İşletme ve Yönetim Bilimleri ile Tarım Bilimleri ve Teknoloji fakülteleri; Teknik Bilimler Yüksekokulu; Lisansüstü Programları Enstitüsü.

Kütahya Sağlık Üniversitesi (Dumlupınar Üniversitesi’nden ayrılacak): Diş Hekimliği, Tıp, Sağlık Bilimleri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakülteleri; Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (Sakarya Üniversitesi’nden ayrılacak): Hendek Eğitim, Söğütlü Spor Bilimleri, Arifiye Teknoloji, Sapanca Turizm, Ferizli Ulaştırma ve Lojistik, Ali Fuat Paşa Tarım Bilimleri ve Teknolojileri, Batı Karadeniz Deniz Bilimleri fakülteleri; Adapazarı Yabancı Diller, kaynarca Uygulamalı Bilimler, Akyazı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon yüksekokulları; Sapanca Turizm, Adapazarı, Geyve, Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karasu, Kaynarca Seyfettin Selim, Pamukova, Sapanca, Kocaeli, Karapürçek, Söğütlü ve Taraklı meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

Kayseri Üniversitesi (Erciyes Üniversitesi’nden ayrılacak): Seyrani Ziraat, Veteriner, Uygulamalı Bilimler fakülteleri; Bünyan, Develi Hüseyin Şahin, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Pınarbaşı, Safiye Çıkrıkçıoğlu, Sosyal Bilimler, Tomarza, Yahyalı ve Kayseri meslek yüksekokullarını; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

Tarsus Üniversitesi (Mersin Üniversitesi’nden ayrılacak): Teknoloji, İktisadi ve İdari Bilimler, İnsan ve Toplum Bilimleri fakülteleri; Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu; Tarsus, Tarsus Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokulları, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

İstiklal Üniversitesi (Sütçü İmam Üniversitesi’nden ayrılacak): Elbistan Mühendislik, Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım, İnsan ve Toplum Bilimleri, Sağlık Bilimleri fakülteleri; Elbistan ve Elbistan Sağlık Hizmetleri meslek yüksekokulları; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

 

4 üniversitenin ismine bulunduğu şehir ekleniyor

Tasarıyla Mustafa Kemal Üniversitesi’nin adı “Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi”, Dumlupınar Üniversitesi’nin adı “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi”, Okan Üniversitesi’nin adı “İstanbul Okan Üniversitesi”, Namık Kemal Üniversitesi’nin adı “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi” olarak değiştiriliyor.

 

Ön lisans mezunu ilahiyatçılara sınavsız lisans hakkı

Sözcü’de yer alan habere göre; dördü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını öngören tasarı, TBMM Milli Eğitim Komisyonu tarafından kabul edilmiş ve söz konusu tasarıya yeni bir madde konularak, 2 yıllık ilahiyat ön lisans mezunlarına sınavsız 4 yıllık lisans hakkı verildi.

Komisyon’da eklenen geçici maddede şunlar yer aldı: “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ilahiyat önlisans programında mezun olanlara ilahiyat ve aynı programı uygulayan fakültelerde, eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılır. Bu eğitimin usul ve esasları ile her yıl tahsis edilecek kontenjanlar Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu