Güncel

İHD’den açıklama: “Gazetecilere özgürlük!”

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde açıklama yayınlayan İHD, baskı ve sansürün arttığını dile getirdi

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada basın üzerindeki baskılara dikkat çekti. Açıklamada Türkiye’de gazete, televizyon, radyo, internet sitelerinin sürekli kapatıldığına vurgu yapılarak, sansür ve yayın yasağı nedeniyle halkın haber alma hakkının ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Basın özgürlüğünü hayata geçiren gazetecilerin tüm dünyada baskıya maruz bırakıldığına değinilen açıklamada, basın özgürlüğünün Türkiye’de en çok ihlal edilen özgürlük alanlarının başında yer aldığına işaret edildi. Açıklamada, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) yayınladığı bu yılki Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye’nin 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer aldığı kaydedilerek, tutuklu bulunan gazetecilerin serbest bırakılması ve baskıların son bulması çağrısı yapıldı.

“Gazeteciler hedef gösteriliyor”

Son yıllarda internet medyasının baskı ve yasakların hedefi olduğuna yer verilen açıklamada, “Bianet’in verilerine göre 2019 yılında en az 586 haber internette sansürlendi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) verilerine göre, an itibariyle 85 gazetecinin cezaevinde tutulduğu ve son bir yılda 28 gazeteci tutuklandığı” belirtildi.

Gazetecilerin, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı “devletin birliğini bozmak, örgüt yöneticiliği, örgüt üyeliği, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, örgüt propagandası, cumhurbaşkanına hakaret, devlet kurumlarını aşağılamak, suçu ve suçluyu övmek, suç işlemeye tahrik, kin ve düşmanlığa tahrik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, hakaret, iftira, devlet sırlarını ifşa etmek” gibi suçlamalarla yüz yüze kaldığı vurgulanan açıklamada, ceza ve tazminat davaları yanında, hedef gösterilerek saldırılara maruz bırakıldıkları dile getirildi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu